Sociedad

Llutxent diu ‘prou’ a les olors de la planta de biogàs

L'elevat fluxe de camions amb residus per les artèries principals del municipi han convertit viure al poble en "insuportable"

Entrevista a Miquel Canet. Membre de Salvem Llutxent parla sobre les males olors al municipi

Entrevista a Miquel Canet. Membre de Salvem Llutxent parla sobre les males olors al municipi

12:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1723461857117/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ontinyent

La planta de biogàs continua sent un tema de preocupació a La Vall d’Albaida. A pesar d’haver-se acabat, sembla que definitivament el problema a Aielo de Malferit, on es projectava la instal·lació d’una macroplanta, el municipi de Llutxent si que està patint els problemes, sobretot d’olors, derivats de la planta que allí existeix.

Miquel Canet, membre de l’Associació Salvem Llutxent, explicava ací a Ràdio Ontinyent que el problema comença amb la instal·lació d’un femer fa més de 30 anys a la localitat que pretenia donar solució als fems de les granges, però “el problema ha anat incrementant-se, sobretot en la quantitat de fem, que ha passat de 10 tonellades a més de 130, que estan passant actualment” i afirma que “estan passant uns 60 o 70 camions al dia, que passen per les dos principals artèries del poble i generen un olor, tant quan va com quan torna, a residus orgànics que és insuportable” i lamenta que “és un problema que s’ha vist incrementat després de l’incendi del 26 de juny, el que va provocar vessaments i un gran descontrol”. Matisa que “son fems que busquen la rentabilitat econòmica, i qualsevol que estiga disposat a pagar, siga el fem que siga, ací té cabuda”, i ho qualificava de nou de “insuportable”.

Amb la instal·lació de la planta de biogàs, s’esperava que es poguera donar solució a gran part de les restes de les granges que hi ha prop, però matisava Canet que “el que ha fet és incrementar estos problemes”, però lamenta que “No s’ha solventat ni 1 kg dels problemes de les granges del poble, ja que com he dit sols es busca qui pague més per eixe fem”, i afirma que “el poble no rep ni 1 sol cèntim. S’han pagat 90.000 euros en 10 anys i han aconseguit que se’ls recalifiquen més de 30.000 metres quadrats que eren rústics i forestals com a zona industrial”, i afirmava contundent que “No es paga ni les ganes de riure’s i el poble està suportant una devaluació com a poble i unes molèsties que la gent que vivim, que volen viure i que viuran, és insuportable” i matisa que “els ho hem fet saber a l’Ajuntament, que no volia fer res, però degut a les manifestacions del poble els tocarà moure’s i fer algo”.

Salvem Llutxent és l’Associació de veïns registrada, que ja ha passat pel procés intern de decidir els càrrecs i “hem començat a reunir-nos, ja que l’Ajuntament no ens dona cap solució, i els problemes els patim els veïns mentre que els polítics estan a altres coses”.

L’objectiu de l’Associació, afirma és “solventar els problemes del poble que es puguen fer ràpidament, com per exemple que la planta tractara els purins del poble, no realitzar més ampliacions i fer una altra planta com es pretén fer. Altre objectiu seria minimitzar els problemes”, i matisa que “no estem en contra del biogàs ni de l’empresa, però si del desgavell que està generant-se i no poder viure al poble”, afirmava Canet. “Volem col·laborar obrint una taula de treball amb l’Ajuntament, on estiguen tots els grups polítics i esperem que l’empresa estiga també, així com la nostra Associació”.

“La gent està que no pot més, està molt enfadada i rebotada. Com ha faltat tanta informació i no s’ha volgut fer partícips als veïns”, com matisava si que s’ha fet en Aielo de Malferit. “Ara les conseqüències son molt difícils de digerir, ja que la planta ja s’ha muntat i ara no es pot demanar que la ubicació d’eixa planta estiga en un lloc més adequat, que ara mateix es troba en un lloc sense trellat, ja que està a 5 quilòmetres de la xarxa de gas”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00