Hoy por Hoy la Vall d'AlbaidaHoy por Hoy la Vall d'Albaida
Ocio y cultura

Ontinyent tanca la seua setmana gran dels Moros i Cristians

Les ambaixades i la gran desfilada són els actes que han posat punt final a uns dies de festa, música, pólvora i germanor.

Ontinyent

No serà fins al pròxim 8 de setembre, quan es tanquen oficialment les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent, amb la pujada de la imatge del Santíssim Crist de l'Agonia a l'ermita de Santa Anna.

Ahir dilluns, a les onze del matí les dotze comparses del bàndol moro, encapçalades pel seu capità, ambaixador i banderer, eixien des de la Cantereria per desfilar pel Pont Vell, Plaça de Baix i el Porxet fins a arribar al castell d’Ontinyent, controlat pels cristians. Estos, al seu torn partien des de la zona nord del pont de Santa María, per baixar pel carrer Regall per a trobar-se amb el moros als peus de la fortalesa. Allín en primer lloc, es produïa la batalla d’arcabusseria i acte seguit l’ambaixada mora a càrrec de la comparsa Abencerrajes.

Aquest acte, declarat bé d'interès cultural immaterial pel Consell en 2019, començava amb el toc de silenci d'una trompeta per callar els arcabussos. A peu de castell, Ràdio Ontinyent va viure en primera persona l'ambaixada mora. Entre pólvora, trets d'arcabusseria i molta música vam veure com l'ambaixador moro, Samuel Martínez Micó, de la comparsa Abencerrajes, declamà els versos que va escriure per a Ontinyent el magistrat i literat Joaquín José Cervino i Ferrero en 1860.

Vençut l'exèrcit cristià, la banderera mora, l'abencerraje Mar Padrino López, pujà al castell per a onejar la bandera de la mitja lluna, un moment que va emocionar a tot el públic. Així es va viure en directe l'ambaixada mora.

Ambaixada Mora. Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent

00:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1724745140_203_cut/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Després de recuperar els cristians el castell de vesprada, a l'Ambaixada cristiana, es va celebrar la desfilada final que va posar fi a la "Setmana Gran". Jorge Rodríguez, alcalde d'Ontinyent, ha resumit aquesta setmana com "unes grans festes de les quals podem sentir-nos orgullosos" afirmava.

Jorge Rodríguez. Valoració festes

00:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1724751346494/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vicent Pla, president dels Festers del Santíssim Crist de l'Agonia, va fer també una valoració a Ràdio Ontinyent de com s'han viscut les festes. Podeu escolar-lo a continuació.

Vicent Pla. Valoració de les festes

00:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1724751238_405_cut/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00