Cyber Monday
Noelia Fernández, periodista
La Columna Noelia Fernández (02/12/2024) "Cyber Monday"
02:36
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1733122466914/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Alcoy
Potser podries haver fet aquesta reflexió abans, però tenint en compte que hui és l’anomenat CyberMonday, encara som a temps de què deixes de buidar la teua butxaca, i comences a fer compres més conscients.
Entenc que totes i tots coneixeu que és el Black Friday i el Cyber Monday, però per si hi ha algú que no està familiaritzat amb aquests conceptes, aclarir que es tracta de dos moments clau en els quals les tendes fan descomptes en els seus productes per incentivar la compra avançada dels regals de Nadal. Bé potser no és l’objectiu de totes les marques, ja que moltes se n’aprofiten de la febra d’aquests dies per engrossir els preus i fer veure que han fet un gran descompte als seus productes, però la idea principal és aquesta. Així com un període de rebaixes, però amb un to més alarmant i d’urgència perquè no pugues ni pensar, que et dediques a actuar directament.
Els anomenats ‘divendres negre’ ja són una realitat, un habitual en la nostra societat. Un costum més importat d’aquest sistema globalitzat i capitalista que cada cop està més present al nostre dia a dia i a la nostra economia. Els més previsors trauen descomptes tot el mes, altres prefereixen una setmana, alguns es limiten directament al dia seleccionat i potser amplien al cap de setmana perquè clar, després del Black Friday, arriba el CyberMonday. Aquest dilluns sempre ha estat ‘reservat’ a rebaixes en matèria de tecnologia, malgrat això les marques també s’han apuntat a mantenir aquest dia com un dia més de promoció.
¿I quin és el perill si a priori la idea és estalviar-nos uns eurets? Doncs bé, el problema radica a fer engreixar el capitalisme d’una manera desmesurada, la major part de les vegades sense tindre la necessitat d’adquirir res, entenent que no podem perdre l’oportunitat de gastar, perquè ens pareix i ens insisteixen en el fet que és més barat.
I sobretot que al final, enriquim als de sempre, als grans, perquè el petit comerç a dures penes pot competir amb aquesta oferta, i no em referisc per oferta només a la suposada baixada de preus, que de vegades és mínima o inclús alterada, ho dic per la visibilitat i la presència. Notificacions per email, campanyes que et persegueixen al navegador i a les xarxes socials, grans tanques publicitàries a les carreteres principals… ¿Et sona?
Hi ha una altra víctima en tot açò, la sostenibilitat. Moltes marques que han apostat per construir un sistema més respectuós amb el planeta en què vivim, optem per no rendir-se a aquesta demanda del capitalisme perquè, al cap i a la fi, el que es produeixen en grau més alt són compres inconscients, que no ens aporten res i que acabaran al fem més prompte que tard.
¿Quina és la solució? La compra conscient i responsable. Ara dedica uns minuts a reflexionar sobre que compre i, sobretot com compres, ¿ets tu qui ho decideix?