Sociedad
Entrevista

Josep María Gadea i Isaac Montava sobre el MUPIH: "En aquest museu s'han implicat successives direccions del Campus d'Alcoi"

La EPSA custòdia en les seves seus les col·leccions del Museu de Patrimoni Industrial i Història del Campus d’Alcoi de la UPV que ja poden visitar-se en els edificis Carbonell i Viaducte

Isaac Montava i Josep María Gadea sobre el MUPIH (03/12/2024) "En aquest museu s'han implicat successives direccions del Campus d'Alcoi "

Isaac Montava i Josep María Gadea sobre el MUPIH (03/12/2024) "En aquest museu s'han implicat successives direccions del Campus d'Alcoi "

15:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1733232142577/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Isaac Montava, director del Museu de Patrimoni Industrial i Història (MUPIH) del Campus d’Alcoi de la UPV, amb Josep Maria Gadea, subdirector de dinamització del Campus d'Alcoi de la UPV, anuncien la creació del Museu de Patrimoni Industrial i Història del Campus d’Alcoi de la UPV. En la següent entrevista parlen del procés de creació fins a l'actualitat en què ja es poden visitar les primeres col·leccions.

Pregunta: Isaac, en quin estat es troba ara la creació del Museu?

Resposta: Després de quatre anys treballant en la neteja dels espais de l'edifici de l’Escola Industrial i en la localització i catalogació de peces, equips i documents que disposava el Campus d’Alcoi, el passat 25 de juliol es va aprovar pel Consell de Govern de la Universitat Politècnica de València el Projecte Museològic i Museogràfic d’aquest Museu que consta de més de 200 pàgines per la quantitat d’informació que tenim i que volem valorar. Aquest document el vam elaborar des del campus d’Alcoi i va ser revisat i completat pels tècnics del vicerectorat de Cultura del campus de València de la UPV. En el document s'explica l’estructura del museu, les diferents col·leccions, l’inventari i la seua gestió. Va ser un treball llarg i dur, però el resultat ha agradat a tota la comunitat universitària. La universitat disposa de tècnics i grans professionals que estan treballant restaurant peces, configurant diferents projectes expositius i buscant el finançament necessari per a restaurar les diferents sales que configuren el museu.

A més a més, i en poc menys d’una setmana es presentarà tota la documentació que Generalitat sol·licita per a oficialitzar el museu de manera que a partir d’aquest moment es facilitarà la sol·licitud de subvencions i convenis, a banda de la subvenció ordinària que atorga anualment la Generalitat. Formarà part dels museus de la Comunitat Valenciana, igual que pertany tota la xarxa de museus que depenen de la Universitat Politènica de València. El museu ja està creat i depén exclusivament del Campus d’Alcoi i de la Universitat Politècnica de València.

Tot este treball no haguera estat possible sense la complicitat i treball del personal del Àrea de Patrimoni i Art del vicerectorat d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la UPV de València, especialment a Lupe Navarro, Bea Doménech, Jose Joaquín Lorente, Toni Colomina i la vicerectora Salomé Cuesta.

P: Josep Maria, com s’estructura el MUPIH?

R: Per poder dissenyar l’estructura d’aquest museu hem hagut de fer primer un treball físic important per localitzar i inventariar un rere altre tots els elements que poden configurar l’estructura del Museu. Este treball ve de fa anys i successives direccions han treballat fins a arribar a l’actualitat. No es pot escriure un projecte museològic ni un pla director sense saber que tenim al nostre abast i increïblement quedaven molts elements per localitzar. Després d’aquesta feina i d’interioritzar la importància del conjunt hem decidit estructurar el MUPIH segons els següents apartats o seccions:

Equips de laboratori i didàctics de la ciència i la tecnologia que es distribuiran fonamentalment en els corredors de Carbonell i de Ferrándiz

Maquinària de taller que es disposa en el taller elèctric del soterrani de l'edifici de l'Escola Industrial (Viaducte). El Campus té depositada en magatzems de l'Ajuntament d'Alcoi una col·lecció important de maquinària de taller que conjuntament a últimes donacions de la indústria tèxtil i de la del mecanitzat i la metal·lúrgia poden conformar un futur però proper Museu de la Indústria en la ciutat d’Alcoi.

Llibres antics. Els llibres antics, revistes, etc., estan catalogant-se des de fa temps pels tècnics de Biblioteca, fent la distinció de considerar pertanyent al Campus d’Alcoi tot allò que provinga d’abans de l’any 1971, tenint en compte que dins d’aquesta col·lecció hi ha un fons propi del nostre Campus.

Arxiu administratiu antic que també és una part rellevant de tot el conjunt, que està previst disposar-lo majoritàriament en una zona tancada de l’edifici de l’Escola Industrial.

L’Edifici de l'Escola Industrial que conté una gran part de la història del nostre Campus i també de la ciutat d'Alcoi. El primer ús de l'edifici com Hospital suec-noruec, la posterior presó (en l'antiga fusteria on s'han descobert inscripcions probablement dels presos que hi van estar en 1940), l'Escola de Primària, l'Institut Pare Vitòria, l'Institut de Formació Professional, l'Escola d'Arts i Oficis i per descomptat els estudis precursors dels actuals del nostre Campus, estan impresos en aquest edifici propietat de la UPV. Totes aquestes institucions han deixat elements que s’han classificat i ordenat per valorar-los dins del context històric.

Edificis de Ferrándiz, Carbonell, Georgina Blanes, Bambú, tenen també una història que ha de ser reconeguda i inclosa en el projecte inicialment en panells explicatius.

P: Isaac, on està?

R: En l’edifici Carbonell ja es poden visitar vitrines amb projectes museogràfics, on es poden vorer instruments de la didàctica de gran interés, com equipament topogràfic utilitzat en la construcció de la línia de tren d’Alcoi a Gandia, instruments didàctics de construcció quan es va estudiar Aparelladors al voltant del 1908 a l’antiga Escola Industrial, o altres aparells químics o elèctrics de gran valor. Tenim un voltímetre que ja apareix en fotografies de l’antiga escola industrial que estava a l’actual mercat de sant Mateu.

Primeres col.leccions en exposició del MUPIH

Primeres col.leccions en exposició del MUPIH / Campus d'Alcoi de la UPV

Primeres col.leccions en exposició del MUPIH

Primeres col.leccions en exposició del MUPIH / Campus d'Alcoi de la UPV

A poc a poc anirem traslladant alguns objectes de gran interés als diferents edificis que integren el campus d’Alcoi, per exemple, volem traslladar a l’edifici Bambú les maquetes de la fabricació de paper que disposem quan siga el futur Parc Científic, com a record de la història de l’edifici quan era un taller de la fabricació del paper de fumar.

Primeres col.leccions del MUPIH exposades al edifici Carbonell

Primeres col.leccions del MUPIH exposades al edifici Carbonell / Campus d'Alcoi de la UPV

Primeres col.leccions del MUPIH exposades al edifici Carbonell

Primeres col.leccions del MUPIH exposades al edifici Carbonell / Campus d'Alcoi de la UPV

A l’edifici Viaducte tenim destinat la major part del museu, en la planta baixa. Tenim prevista una sala de la pau en l’antiga presó, que estem redactant ja el projecte concret, on poder contar la història de l’hospital suec-noruec.

Una altra sala està destinada a la maquinària industrial, organitzada pels diferents indústries que s’estudiaven a l’escola. Metall, paper, electricitat... volem que hi haja representació de tota la maquinària que disposem i que estem restaurant.

Finalment, la sala tèxtil es mereix una dedicació especial, ja que gràcies a la donació realitzada per Maria Català, trobem una important mostra del patrimoni tèxtil de les nostres comarques. Gràcies a la col·lecció que va aconseguir restaurar el seu marit Josep Julià de maquinària industrial i a una importantíssima documentació referent a la indústria tèxtil que va potser salvar i permetrà realitzar estudis de tota mena en l'àmbit acadèmic referents a una de les indústries més importants que va definir les arrels de les nostres comarques.

P: Josep Maria, perquè fer un museu del Campus?

R: Hi ha molts motius.

En primer lloc, per fer honor i valorar els orígens industrials d’Alcoi i també a la història dels edificis que ara ocupa el Campus lligat a la història d’Alcoi.

En segon lloc, perquè tenim l'oportunitat d’iniciar la creació del reclamat per la societat alcoiana, Museu de la Indústria d’Alcoi.

I, en tercer lloc, perquè volem rebre visites i que en el nostre Campus siga conegut i reconegut

R: Isaac, quan es pot visitar?

R: Les vitrines de l’edifici de Carbonell es poden visitar quan l’edifici està obert, de dilluns a divendres, de 8 a 20 hores. L’edifici de l’escola industrial actualment també es pot visitar una exposició permanent referent a l’hospital Suec- Noruec, que es troba al Hall de la segona planta. Actualment, els divendres, de 12 a 14 hores, també es poden visitar en els soterranis de l’Escola Industrial, les diferents sales on es troba tota la maquinària i tot l’equipament docent que estem restaurant.

P: Es poden fer donacions?

R: Sí, efectivament es poden sol·licitar tota mena de donacions relacionades en el museu de patrimoni industrial, després ja s’estudia la viabilitat de la donació.

En l’últim any hem acceptat diferents donacions de molt d’interés, com un microscopi metal·lúrgic de gran interés i la seua documentació, la col·lecció de maquinària tèxtil Josep Julià, un quadre d’Enrique Carbonell, instrument.

Per a qualsevol suggerència, es pot contactar per correu electrònic: museucampusalcoi@upv.es

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00