Fotovoltaiques a la Vall de Polop
Antonio Belda, Coordinador tècnic d'activitats culturals del Campus d'Alcoi de la UA -Dpt. Ciències de la Terra i Medi Ambient
La Columna Tono Belda (10/12/2024) "Fotovoltaiques a la Vall de Polop"
02:05
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1733814808092/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Alcoy
En un moment en què la transició energètica és imprescindible, cal posar en la balança no només els beneficis de les fonts renovables, sinó també els seus costos ambientals i socials. La proposta d’instal·lar una planta fotovoltaica a la Vall de Polop, entre els parcs naturals de la Serra de Mariola i la Font Roja, és un exemple clar de com l’energia verda pot ser incompatible amb la protecció del territori.
La Vall de Polop és una zona d'alt valor ecològic i paisatgístic. Situada en un corredor natural que uneix dos dels espais protegits més emblemàtics del territori valencià, aquesta vall actua com a hàbitat per a espècies protegides i com a pas essencial per a la biodiversitat. La construcció d’una planta fotovoltaica no només fragmentaria aquest corredor, sinó que alteraria irreversiblement el paisatge i els ecosistemes que en depenen.
A més, els efectes negatius no es limiten al medi ambient. Aquesta zona té un fort arrelament cultural i històric, amb usos tradicionals que es veurien afectats. L’impacte visual i el canvi d’ús del sòl podrien afectar també el turisme sostenible, una activitat que dona suport a l’economia local sense comprometre el medi ambient.
Per altra banda, aquesta instal·lació planteja dubtes sobre el model energètic que volem per al futur. Altrament, és necessari impulsar les energies renovables, però no a costa de sacrificar els espais naturals. Alternatives com la instal·lació de plaques solars en àrees urbanes o industrials haurien de ser prioritàries abans de colonitzar el paisatge rural.
Preservar la Vall de Polop no és només una qüestió local, sinó un símbol de com podem conjugar la lluita contra el canvi climàtic amb la protecció del nostre patrimoni natural. No podem permetre que la pressió per l’energia verda es convertisca en una excusa per desfer el que volem protegir. Podem concloure, dient que els espais com aquest són irreemplaçables.
Que aquestes línies servisquen, una vegada més, per posar en relleu la important tasca que fan les persones del nostre entorn, que ajuden a mantindre la biodiversitat, l’economia local i modelar un paisatge únic del qual tots podem gaudir-ne.