Sociedad | Actualidad

Els robatoris de coure han crescut un 140% durant el 2010 a Catalunya

La fiscal superior, Teresa Compte recomana en una compareixença al Parlament que els Mossos inspeccionin les deixalleries i que existeixi un registre per controlar l'historial dels multireincidents

Els robatoris de coure han crescut d'un 140% durant el darrer any. És la confirmació estadística d'un fenomen que fa temps que preocupa els responsables de seguretat i que segons les dades que ha facilitat avui la fiscalia està afectant especialment les zones rurals. La fiscal superior de Catalunya ha tornat a advertir al Parlament, que sense un bon sistema informàtic es fa difícil combatre la multireincidència.

Más información

Dels 120 robatoris de cable de coure al mes que es feien l'any 2009 ara n'hi ha 320. Un augment molt destacat que segons Teresa Compte s'explica per la pujada del preu i de la demanda, i perquè és molt fàcil fer-ho. La fiscal superior assegura que el que cal és actuar contra una peça clau d'aquest engranatge delictiu: aquells que compren als lladres el coure robat per després revendre'l. Per això, Teresa Compte ha demanat que siguin els Mossos els qui controlin aquestes empreses i no tècnics de l'Agència Catalana de Residus, com es fa ara. "És necessari que la policia pugui fer un control d'aquests establiments, que hi hagi llibres de registres segellats, identificació del venedor i dipòsit provisional de la mercaderia i totes les mesures que escapcin d'arrel el blanqueig i la sortida del coure cap al mercat".

En la seva compareixença, Compte ha demanat més fiscals, assegura que no donen a l'abast i proposa que puguin ser-ho els advocats amb experiència a través del quart torn, com ho fan els jutges. També ha denunciat greus mancances informàtiques que els lliguen de mans, especialment en la lluita contra la multireincidència, perquè els fiscals encara no poden consultar al moment si un detingut té antecedents. "Vostès creuen que hi ha un sistema informàtic que ens ensenya per pantalla si una persona és reincident tant en delictes com faltes, si una persona és reincident tant en delictes com en faltes, l'estat dels diferents procediments, les sentències... i això no existeix. Ni ho tenim nosaltres, ni ho té el jutge", ha sentenciat Compte.

Per tot plegat, ha tornat a demanar que s'agiliti la creació d'un registre de faltes dels multireincidents.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00