Sociedad

Barcelona es gasta mig milió d'euros a l'any en treure els xiclets del terra

Si un xiclet a la botiga costa cinc cèntims, netejar-lo, una vegada al terra, li costa a l'ajuntament 20 cèntims per xiclet

CADENA SER

Els serveis de neteja de l'Ajuntament de Barcelona es van gastar l'any passat 500.000 euros a netejar xiclets de voreres i asfalt. Des del consistori asseguren que aquest és el residu que més costa de treure i el procediment és molt delicat. Hi ha 19 màquines a la ciutat capaces de netejar xiclets i ho han de fer d'un en un

Duren poc temps a la boca i després cal llençar-los. Entre les dues opcions que hi ha: les escombraries o el terra, molts trien la bona, però n'hi ha, com sempre, una minoria silenciosa, que opta pel terra i això té un cost en neteja que, a Barcelona, es tradueix en 20 cèntims per xiclet, quatre vegades més del que costa un xiclet a la botiga.

Hi ha diversos sistemes de neteja al mercat i tots *són lents i costosos. A la capital catalana es fan diferents actuacions específiques cada any per desenganxar els xiclets de les voreres, sobretot en el centre, que és on es concentren més residus d'aquest tipus. Jordi Ametlló, director del Servei de Neteja de l'Ajuntament de Barcelona, explica que a la fi de l'any passat es van netejar zones comercials com el Portal de l'Angel i turístiques com les Rambles i que "als 15 dies ja tornaven a necessitar una neteja".

Barcelona compta amb 19 màquines que tiren aigua calenta a molt alta pressió per desenganxar, d'un en un, cada xiclet. Llavors, es poden treure del carrer. A més de per treure xiclets, aquestes màquines també s'utilitzen per netejar taques de greix o la brutícia al voltant dels contenidors. Però el procediment és complex i cal acordonar les zones que es volen netejar. Per això, quan s'utilitzen aquestes màquines és a primeríssima hora del matí, abans que els carrers s'omplin de transeünts.

Des dels serveis de neteja de l'Ajuntament de Barcelona asseguren que, tal com s'ha fet amb la matèria orgànica, els excrements de gossos i les burilles dels cigarrets, l'Ajuntament no descarta fer una campanya de sensibilització per demanar als vianants que utilitzin la papereres per tirar els xiclets.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00