Messi rescata a Argentina

Colòmbia va ser víctima del seu propi invent a la calorosa ciutat de Barranquilla en fondre's els seus jugadors en la tasca d'anul·lar a Lionel Messi i companyia. Al final, l'albiceleste va guanyar 1-2

Les seleccions d'Argentina, Veneçuela, Equador i Xile van tancar el 2011 pel que fa a les eliminatòries del proper Mundial amb triomfs que redrecen les seves campanyes i les acosten al líder, l'Uruguai.

Un gol de Lionel Messi i un altre del Kun Agüero, en el tram final del partit, van rescatar a Argentina del desastre en l'estadi Metropolità de Barranquilla, on Colòmbia es va avançar amb en el minut 44 i va sembrar dubtes sobre la fiabilitat de l'equip d'Alejandro Sabella. Messi, en el minut 60, i Agüero, en el 84, van esmenar la classificació d'Argentina, que divendres passat va empatar 1-1 enfront de Bolívia a Buenos Aires.

Colòmbia que s'havia anat amb avantatge just abans del descans amb un gol de Dorlan Pabón, amb aquesta derrota va deixar escapar un total de cinc punts en condició de local, després de l'empat per 1-1 enfront de Veneçuela de la tercera jornada.

El partit es va iniciar amb una Argentina tractant de controlar la pilota, tocant, i apropant-se a la porteria de David Ospina, amb Messi com a protagonista, qui no obstant això va ser frenat per la defensa de Colòmbia. Els minuts passaven i era el visitant el que seguia amb la pilota, gràcies a jugadors com a José Insulsa i Pablo Guiñazú, fonamentals en el mitjà del camp.

Colòmbia en canvi es mostrava embullada, sense molta sortida i perdent la pilota, però almenys va desconnectar bé a Messi de Gonzalo Higuaín. I va anar des del minut 17 quan el panorama va canviar per als locals, els qui van començar a filar millor les jugades, apoderant-se de la pilota i aprofitant el que semblava ser el cansament prematur dels argentins.

No obstant això, el seu treball ofensiu no es traduïa en el gol tan esperat, com a resposta a jugades ansioses que acabaven equivocades. En el minut 26, Adrián Ramos va arribar per fi amb perill a la porteria de Sergio Romero però la seva rematada va sortir desviat.

Deu minuts després, va anar Jackson Martínez el que va poder obrir el marcador, després d'una gran passada de Pablo Armero, però la pilota una vegada més es va anar per fora de la porteria argentina. Fins que en el minut 44, després d'un cop franc de Dorlan Pabón va aconseguir marcar el primer gol del compromís, després d'una rematada amb cama dreta que va aconseguir a tocar Javier Mascherano, però que no va desviar el rumb final de la pilota.

En l'etapa complementària el tècnic argentí Alejandro Sabella va decidir donar entrada a Sergio Aguero a la recerca de l'empat i, de fet, el seu equip va tornar a tenir la pilota, però una vegada més es va trobar amb una defensa colombiana ben parada. En el minut 53, Messi en una jugada individual es va apropar a la porteria colombiana però la seva rematada va sortir massa suau i la pilota va quedar a les mans d'Ospina.

Argentina va seguir amb la pilota, mentre Colòmbia, com repetint l'inici del primer temps seguia defensant-se i tractant d'arribar amb rematades de llarga distància. Però en el minut 60, va arribar el gol de l'empat d'Argentina a través de Messi després d'una passada de José Insulsa, i davant una defensa confosa de Colòmbia.

Argentina va seguir pressionant i buscant el triomf, tenint la pilota i pel que sembla amb millor estat físic que els locals. Colòmbia va tenir una nova opció amb Camilo Zúñiga, en el minut 68, però la pilota ho va detenir bé el porter Romero. Els visitants van seguir jugant al seu antull i el bon toc els va donar fruit en el minut 84, després d'una nova jugada en la qual Gonzalo Higuaín va rematar, però David Ospina no va poder detenir la pilota i el rebot li va caure a Agüero que sense problema va marcar el segon per als argentins.

El joc va acabar amb el control total dels visitants que fins i tot van poder ampliar l'avantatge en el minut 92, després d'una nova jugada de Lionel Messi que va rematar i una vegada més David Ospina no va poder detenir la pilota i en la nova rematada d'est, la pilota va passar a pocs centímetres de la porteria colombiana.

La resta dels partits

En l'últim partit de la jornada, Veneçuela va vèncer a Bolívia per 1-0 i va seguir en el seu propòsit d'anar per primera vegada a un Mundial. Els dirigits per César Farías no es van deixar sorprendre per una Bolívia que venia d'empatar-li 1-1 a Argentina a Buenos Aires i, amb un joc vertical, es van assegurar els tres punts en el millor moment de la història del balompié veneçolà.

Equador es va imposar sense discussions per 2-0 a una selecció peruana que poc va inquietar l'arc contrari, malgrat tenir als seus 'quatre fantàstics' (Claudio Pizarro, Paolo Guerrero, Juan Vargas i Jefferson Farfán), i va confirmar que té seriosos problemes defensius, com vulgui que ha encaixat sis dianes en tres partits.

Els equatorians van ratificar, per contra, la fortalesa en l'altitud de 2.850 metres de Quito, ja que el 7 d'octubre van desarborar amb idèntic resultat a Veneçuela.

El necessitat triomf per redreçar el rumb també els va arribar als xilens, que van vèncer per 2-0 a una irregular selecció de Paraguai. Amb sis punts en les alforjas, els de Claudio Borghi van superar parcialment les turbulències generades per l'expulsió de cinc jugadors i les golejades en el començament de la campanya: per 4-1 davant Argentina en el debut i per 4-0 davant Uruguai en la passada jornada.

El temporal, en canvi, podria assotar els fonaments a Paraguai i Colòmbia a causa que ni Francisco Arce ni Leonel Álvarez han aconseguit donar-li consistència tàctica als seus equips.