Ocio y cultura

Tornades a Egipte 8 peces faraòniques trobades a Catalunya

Es tracta de 8 peces que pertanyien a la tomba d'un dels funcionaris més importants de la dinastia de faraons egipcis

ACN

Les peces pertanyien a la tomba d'un dels funcionaris més importants de la IV dinastia de faraons egipcis. Casualment, un grup d'investigació de la Univesitat Autònoma de Barcelona (UAB) va estar treballant en aquest jaciment i va ser precisament l'estudiant d'un màster de l'universitat qui va reconéixer les peces en una botiga d'antiguitats de Barcelona. Josep Cervelló, membre de la investigació, reconeix que per a ells la troballa va ser una gran sorpresa. "Sabiem que apareixerien en algun lloc del món, pero no ens podríem imaginar que seria a Barcelona. Per nosaltres ha estat una gran sorpresa", diu.

Les peces s'han trobat gràcies la investigació policial dels Mossos d'Esquadra i la brigada de Patrimoni Històric de la Policia Nacional, i van formar part del Museu d'Arqueologia de Catalunya fins avui quan s'ha fet efectiva l'entrega a les autoritats egipcies. Les 8 peces viatjaran en un màxim de dues setmanes a Egitpe, i, de moment, formaran part del museu d'arqueologia d'aquest pais.

El conjunt viatjarà a Egipte pròximament

L'acte de restitució, aquest dimecres, ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, i també amb el director general de Belles Arts i Béns Culturals del Ministeri de Cultura, Jesús Prieto de Pedro, el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, Mustafa Amin Badawy, l'ambaixador d'Egipte a l'Estat, Ayman Zaineldine i la cap de la Unitat Central de Robatoris amb Força i Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra, Luz Prados.

Mustafa Amin Badawy ha explicat que en les properes dues setmanes el conjunt hauria de viatjar cap a Egipte on, de moment, seran guardades al Museu Arqueològic Nacional. Posteriorment s'estudiarà el seu destí final, que presumiblement serà el nou museu que a dia d'avui s'esta construint al costat de les piràmides d'Egipte i que està previst que s'enllesteixi l'any 2015.

De la seva banda, el conseller Mascarell ha afirmat que "entén bé" la felicitat expressada per Amin Badawy perquè, ha dit, "a Catalunya donem valor i estimem el nostre patrimoni i el dels altres". El conseller també ha fet referència a l'accent català de tot aquest periple, fent referència a la investigació arqueològica de la tomba prèvia a l'espoli, passant per l'adquisició de les peces robades per un antiquari català i finalment la localització de les peces a Catalunya.

Les peces es troben a dia d'avui al Museu d'Arqueologia de Catalunya, on van arribar mitjançant dipòsit judicial el 22 de desembre de 2010, per indicació de la direcció general de Patrimoni Cultural del departament de Cultura. El novembre de 2011 l'ambaixada d'Egipte a l'Estat va comunicar als Mossos d'Esquadra que havia iniciat els tràmits burocràtics per la devolució al seu país dels fragments de pedra.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00