Sociedad | Actualidad

El govern pren mesures perquè la recerca arribi a l'empresa

Els centres de recerca hauran de rendir comptes davant d'un comitè extern, es crearà una llei catalana de ciència i s'introduiran doctorands a les empreses

La Generalitat pren mesures per intentar millorar la transferència de coneixement de les universitats i centres de recerca cap a l'empresa. Tal i com els va explicar la SER fa unes setmanes, Catalunya fa 10 vegades més d'articles científics del que li tocaria per població, però aquest coneixement no arriba al teixit econòmic i industrial.

Más información

Els centres de recerca hauran de rendir comptes davant d'un comitè d'avaluació extern creat pel govern de la Generalitat. Ara mateix no ho fan. A més, abans de finals d'any, arrencarà un programa per incorporar doctorands a les empreses i un altre per finançar la producció de prototips que es puguin vendre a empreses nacionals i internacionals.

El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, subratlla que la responsabilitat ha de ser compartida i que "l'empresa catalana ha d'entendre que li convé aprofitar la recerca que es fa al país". Diu Castellà que "aquest és el gran repte des del punt de vista econòmic".

Castellà valora positivament la sobreproducció d'articles dels investigadors catalans i afegeix que aquests investigadors estan entre els que més recursos capten dels programes europeus d'ajut a la recerca, però reconeix que cal tancar el cercle i que aquest coneixement arribi en forma d'innovació a les empreses.

Programa de doctorats industrials

El programa de Doctorats Industrials consisteix a que un estudiant de doctorat faci la seva tesi tutelat per la universitat i alhora per una empresa del sector on ell vol innovar. El programa s'implementarà el proper mes de setembre amb 3 o 4 programes de 15-20 alumnes cadascun. L'estudiant repartirà el seu temps de dedicació al mitges entre l'empresa i la universitat i el seu sou l'assumiran també a mitges l'empresa i la Generalitat.

Programa Prova't

És una altra de les mesures que es posarà en marxa aquest any i que preveu finançar amb 1'5 milions d'euros la realització de prototips que els investigadors necessiten per vendre les seves idees a industries tant d'aquí com de fora de Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00