Sociedad

La Generalitat haurà d'aconseguir 1.500 milions d'euros més per poder acomplir amb l'objectiu de dèficit

Hi ha molt poc marge per retallar, però la Generalitat, busca fórmules per fer-ho i evitar una eventual intervenció

El govern d'Artur Mas revisarà partida per partida per gratar un estalvi adicional per mirar de complir amb el sostre de dèficit imposat per Madrid que els pressupostos de Rajoy no suavitzaran

Más información

La mossegada serà d'almenys 1.500 milions d'euros, 500 milions més dels que es van aconseguir estalviar amb la primera retallada que va viure la sanitat catalana. Una xifra que podria arribar fins als 2.000 milions. La Generalitat estudia dues vies per aconseguir aquesta quantitat. La primera seria augmentar els ingressos, però això només es podria fer amb l'augment dels impostos i de les taxes que depenen del govern català. L'altra via és la reducció de les despeses. I això és el que vol fer el Govern, estudiar partida per partida per veure com es poden ajustar més. Aquest també serà un camí molt difícil si el govern Rajoy no pren altres mesures.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha recriminat al govern espanyol que no pagui els deutes a Catalunya però en canvi inverteixi en l'AVE a Galícia i fins i tot incrementi els recursos destinats al Museu del Prado. "No és cert que no hi hagi diners", ha replicat a la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho. Durant la sessió del control, Mas ha reivindicat l'esmena a la totalitat que ha presentat CiU contra els pressupostos de l'Estat per defensar els interessos de Catalunya, tot i que ha reconegut que es fa "trencant el guió normal", ja que els populars catalans van permetre l'aprovació dels comptes de la Generalitat i "tot podria fer pressuposar" que CiU hauria de fer el mateix a Madrid.

Les retallades en educació al Comitè de Garanties Estatutàries

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat que portarà les retallades anunciades pel ministre d'Educació, Ignacio Wert, al Comitè de Garanties Estatutàries perquè sospita que pot haver una invasió de competències. La consellera ho ha anunciat en resposta a una pregunta d'Esquerra Republicana. Donat que Catalunya va prendre la davantera en les retallades, Rigau ha explicat que es podrien deixar per més endavant alguna d'aquestes mesures per evitar que es solapin amb les preses pel Govern Central.