Economía y negocios

Les entitats financeres catalanes hauran de fer un esforç extra de més de 4 mil milions d'euros

Es tracta d'uns diners que hauran de posar en un fons de reserva per a avalar també aquells crèdits que no presenten cap problema per a ser retornats

Durant el primer trimestre sobretot La Caixa pero també BancSabadell ja havien provisionat per fer front als requeriments del govern espanyol. Ara hi hauran de tornar

Más información

L'Estat demana a les entitats bancàries que obrin ara una nova guardiola per a poder respondre dels crèdits que no tenen problemes per a ser retornats. El mes de febrer ja els havia obligat a fer-ho en aquells que eren dubtosos. L'executiu calcula que les entitats hauran de destinar 30 mil milions d'euros a les noves provisions. Una mesura que pretén tranquilitzar els mercats i Europa i fer guanyar credibilitat al sistema financer espanyol. A les principals entitats catalanes els costarà païr l'impacte de la nova mesura. L'esforç per CaixaBanc haurà de ser gros, concretament de 2.900 Milions d'euros. Li arriba en un moment en què ja havia fet tots els deures, ja ho havia proveït tot, segons deia ara fa unes setmanes en la presentació de resultats el director general de La Caixa i conseller delegat de Caixabank, Joan Maria Nin.

Ara, amb la reforma aprovada avui pel Consell de Ministres, Caixabank haurà de tornar a posar-s'hi. El fet que tingui pràcticament tot el negoci a Espanya li afegeix, segons els experts consultats per aquesta emissora, força dificultats.

D'altra banda, el també català BancSabadell té crèdits deixats que estan al corrent de pagament i que li faran reservar 1.200 euros més en ple procés d'integració de la Caixa del Mediterrani. Haurà de fer-hi front amb la guardiola que té feta i amb els guanys que anirà generant l'activitat del banc. Per cert, CatalunyaBank pel fet d'estar intervinguda no ha de provisionar ara. Serà en el moment de la seva venda quan el comprador li exigeixi al Fons de Garantia de Dipòsits que cobreixi unes possibles pèrdues que hauran de negociar.

La reacció dels empresaris

La patronal alerta que la reforma financera posarà en dificultats serioses a les empreses. Tant les que necessiten crèdits com les que no. L' única fórmula que veuen, perquè els empresaris no acabin aquest 2012 amb l'aigua al coll és que la Unió Europea faci un pla de reactivació econòmica.

La patronal vallesana, CECOT afirma que les empreses necessiten crèdits amb urgència i que la nova reforma, a curt temrini, no ajudarà a aconseguir-ho, més aviat tot el contrari, n'hi haurà menys i més cars.

Per una banda, asseguren, si l'Estat obliga els bancs a guardar diners "per si de cas", aquests euros ja no podran anar a parar als empresaris. Per tant, serien 4.100 milions d'euros (en el cas de les entitats catalanes) que estarien en un calaix, sense que ningú els pogués utilitzar.

A més, aquests bancs hauran de tornar els ajuts del Govern a un tipus d'interès molt elevat, concretament del 10%. Això, segons els empresaris, farà que, de retruc, que "els diners que deixin els bancs siguin encara més cars". Segons el secretari general de la CECOT, David Garrofer, davant d'aquesta dificultat per aconseguir crèdit, moltes empreses "optaran per deixar de pagar als seus proveïdors".

Garrofer creu, això sí, que la reforma pot ajudar a millorar la imatge dels bancs espanyols davant Europa. Per això espera que els socis comunitaris tirin endavant mesures de reactivació econòmica per compensar la previsible manca de crèdit a Espanya.

El comentari de l'economista, Gonzalo Gómez Bengoechea al programa El Balcó

03:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120511csrcsreco_5.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00