Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 26 de Noviembre de 2022

Otras localidades

Artur Mas demana mecanismes per pagar els interessos en millors condicions que les actuals

El Govern estima en 13 MIL milions d'euros els venciments pendents de pagament d'enguany

Artur Mas demana mecanismes per pagar els interessos en millors condicions que les actuals

ATLAS ESPAÑA

El mecanisme que reclama amb urgència el president Mas passa per l'emissió de deute conjunt de totes les Comunitats avalat per l'Estat, els anomenats "hispabons", que tindrien un interès més baix. Tot i així, el president de la Generalitat es mostra obert a qualsevol altra mecanisme que li permeti tenir tresoreria suficent per pagar a temps els venciments. Mas recorda que totes les Administracions tenen factures a pagar a final de cada mes i considera "necessari que es puguin pagar amb uns interessos similars a la mitjana europea o com a mínim a la mitjana de l'Estat". Catalunya, que representa una cinquena part de l'economia espanyola, té més de 13 mil milions d'euros de deute pendent de refinançar a banda del dèficit. En aquest sentit, el president ha llençat un missatge a Mariano Rajoy: "dificilment podrà defensar la necessitat dels eurobons i negar-se a fer al mateix dins de l'Estat".

Fonts del Departament de Presidència asseguren que no hi ha perill d'impagament a finals de maig. Però el president Mas assegura que necessita l'ajuda perquè considera que la Generalitat s'ha quedat "sense vies vàlides de finançament".

Quines opcions hi ha:

- Emetre els anomenats "bons patriòtics", la descarten perquè s'assegura des de la Generalitat que la capacitat dels catalans per comprar-los ja ha arribat al límit.

- Segona opció: anar als bancs perquè et deixin els diners directament. Aquesta possibilitat que es descarta perquè "els interessos són molt elevats". Per exemple, València els paga al 7%.

Per tant, l'única opció que la Generalitat afirma que els queda és "l'ajuda del Govern central".

Si, hi ha hagut un ensurt. Mas ha fet aquestes consideracions en una trobada amb periodistes estrangers a Madrid. Resulta que una de les agències ha interpretat malament i ha donat a entendre això que Catalunya demanava la intervenció de l'Estat. Cosa que ràpidament s'ha desmentit per part de Presidència precisant la petició de Mas.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?