Mas tranquil·litza l'empresariat català apostant per una hisenda pròpia connectada amb l'estatal i europea
El president de la Generalitat Insisteix que el Govern no participarà d'un pacte fiscal que sigui una continuïtat de l'actual model
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut tranquil·litzar l'empresariat català deixant clar que la hisenda pròpia que reclama no pot estar aïllada, sinó connectada amb l'estatal i l'europea, en la línia del que ha dit el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. "Ha de dependre de la Generalitat, ser responsable de la clau de la caixa, però evidentment tindrà un grau de connexió no només a nivell estatal sinó europeu", ha reblat. El dia després de la cimera amb tots els partits polítics, ha insistit que el Govern no participarà d'un pacte fiscal que sigui una continuïtat de l'actual model de finançament. "No podrà haver un consens perquè alguns no hi podrem ser", ha alertat.
Más información
Un dia després de la cimera del pacte fiscal, Mas ha tingut al davant un auditori diferent, l'empresariat català que ha reunit a Sitges el Cercle d'Economia. El president català ha volgut tranquil·litzar-los deixant clar que la seva aposta no suposa "trencar res ni carregar-se Espanya", sinó tenir una hisenda pròpia connectada amb l'espanyola i l'europea, en la línia del que ha propugnat aquest mateix dijous el seu soci de federació, Josep Antoni Duran i Lleida.
"Quan parlem d'hisenda pròpia no parlem d'hisenda aïllada, sinó d'hisenda que depengui de la institució de la Generalitat, que sigui responsable de la clau de la caixa, però que tindrà un grau de connexió no només a nivell estatal sinó també europeu", ha argumentat.
Dit això, també ha volgut deixar clar que el consens té un preu, i no pot rebaixar-se la proposta catalana en nom de la unitat. Cal procurar aconseguir el màxim suport possible, però això només es produirà si s'aposta per un model nou. "Si el consens s'ha de fer sobre la continuïtat d'un model de fa tres dècades, no podrà haver consens perquè alguns no hi podrem ser", ha alertat.
Sí ha celebrat que gairebé tots els partits coincidissin dimecres durant la cimera que Catalunya pateix un problema de finançament des de fa dècades, que s'ha anat millorant però que mai s'ha resolt. És per això que ha insistit que el plantejament ha de ser nou, i no pot ser una evolució del sistema anterior, sinó "un model nou que permeti tenir autonomia fiscal i financera pròpia i ser el responsable dels ingressos", pagant a l'Estat pels serveis que presta a Catalunya.
Mas ha volgut donar arguments als empresaris perquè comprenguin què vol dir el pacte fiscal i per què és necessari. Ha explicat que en la classificació de l'Euroestat de les 271 regions d'Europa, només superen Catalunya en l'àmbit espanyol Madrid, Navarra i Euskadi, és a dir, la capital i dues autonomies amb concert econòmic, que dirigeixen les seves finances i tenen la seva pròpia hisenda.
D'altra banda, ha remarcat que no es pot construir governs pensant que només han de tenir la responsabilitat de la despesa, però no de l'ingrés.
En el torn de preguntes, el president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, li ha traslladat una pregunta del públic relacionada amb aquesta qüestió. La pregunta posava en dubte que parlar de xoc de trens o de sobirania fos positiu de cara al rating o a la confiança dels inversors.
Mas ha replicat que tothom parla avui de sobirania, i ha citat l'espanyola, la francesa, l'alemanya però també l'escocesa i la flamenca. "Es pot parlar d'aquestes però no de la catalana? D'aquesta no se'n pot parlar perquè aquesta és una incomoditat i això pot afectar el rating. Les altres no, però aquesta sí perquè és catalana", ha ironitzat.
Després de recordar que les tres regions alemanyes més productives també es queixen del seu dèficit fiscal respecte a la "compensada, equilibrada i austera" Alemanya, Mas ha alertat que Espanya no se'n podrà sortir sense Catalunya. "En aquest moment, que el que nosaltres representem vagi endavant deu tenir un cert interès per a tothom, perquè si nosaltres no ens en sortim, com se'n surt el conjunt?", ha preguntat.
El president català ha conclòs la seva intervenció remarcant que el seu govern vol tenir tota la sobirania possible. "No sé si es una dèria o un pecat sobiranista, però és el nostre projecte", ha acabat.
Crònica del periodista de Ràdio Barcelona, Sergi López, des de Sitges
01:24
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120531csrcsreco_3.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>