Sociedad | Actualidad

Famílies, escoles i ajuntaments troben"vergonyós" que la Generalitat rebaixi a la meitat l'aportació a les escoles bressol

Fa dos cursos el govern català aportava 1.800 euros per cada nen escolaritzat en l'etapa de 0 a 3 anys i a partir del setembre serà només de 875

La consellera d'Ensenyament, Ireneu Rigau

El Govern proposa que les families assumeixin una factura mínima de 1.750 euros anuals, és a dir el 50 % del que segons els calculs de la Generalitat costa cada plaça en l'etapa de 0 a 3 anys. Fins ara, el sistema vigent establia que els costos es repartien a parts iguals entre famílies, ajuntaments i administració autonòmica

Más información

La federació de pares i mares, la FAPAC qualifica de vergonyosa la decisió de la Generalitat que, denuncien, demostra que Irene Rigau ni és sensible als problemes de les famílies ni dona la importància que té a l'educació entre els 0 i els 3 anys. La responsable d'escoles bressol a la FAPAC, Laura Colls "el que aportaràn és misèria i companyia. Es vergonyós que el 50% del cost total es carregui a les famílies, unes famílies que estan passant molts problemes com a conseqüència de la crisi. Això provocarà que molts pares no puguin portar els seus fills a les escoles."

La presidenta de la Coordinadora d'escoles bressol de Catalunya, Montse Fernández recorda que tots els experts coincideixen en la importància que té aquesta etapa pel futur desenvolupament de la persona. "si volem que els nens a l'escola de primària, secundària i després a la universitat tinguin unes bones notes, hem de posar unes bones bases perquè això sigui així. És molt important que en aquest anys de vida, que és quan es crea la personalitat i la manera de fer d'una persona els nens estiguin ben cuidats i ben educats. I per això cal que hi hagi un projecte pedagògic i uns professionals que acompanyin i vigilin aquesta trajectòria".

En aquest sentit, Fernández considera una "bestiesa" que la Generalitat no consideri com a educatiu el temps que es dedica al dinar, perquè "als nens d'aquestes edats se'ls educa tot el temps i en totes les situacions".

El regidor d'educació de l'ajuntament de L'hospitalet, Lluis Esteve coincideix que els números fets per la Generalitat, que xifra en 3.420 euros el cost anual de cada plaça son "tramposos" i obligaran als ajuntaments a pagar més del 25% que proposa la generalitat per als ens locals, perquè "els ajuntaments haurem de pagar el diferencial del cost real que té la plaça" que fins fa dos cursos estava xifrat en 5.400 euros per nen i any, dos mil menys del que diu ara el govern català.

Els ajuntaments hauran de decidir ara si apliquen la formula que proposa la Generalitat i carreguen als pares el 50% del cost de l'escolarització dels nens o si compensa amb el seu pressupost els diners que la Generalitat deixarà de posar. En aquest sentit, l'ajuntament de Lleida ja ha anunciat que no modificarà els preus que ja havia fixat per al proper curs. L'alcalde, el socialista Angel Ros denuncia que el model que promou la conselleria derivarà en un sistema dual, amb escoles privades per als que més puguin, i d'altres públiques per a les famílies amb menys recursos.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00