El moviment "no vull pagar" torna a la Fiscalía Superior de Catalunya
Volen que investigui per què ACESA ja no ha de destinar part dels seus beneficis a noves vies. No entenen per quin motiu es va derogar l'article que els obligava a revertir el 15% dels beneficis dels peatges en noves infraestructures
El col·lectiu no acaba de veure clar que a finals dels '90 es derogués l'article sobre els beneficis que han de revertir en noves vies, i vol saber per què es va suprimir aquest requisit. Els impulsors de la insubmissió als peatges volen que la Fiscalia aclareixi els motius pels quals ACESA (del grup Abertis) va haver de deixar d'invertir el 15% dels beneficis a noves infraestructures.
Josep Casadellà, pioner del moviment contra els peatges a Catalunya, es pregunta "com, per què, i amb quins arguments es pot treure aquesta obligació a Abertis, si resulta que era una obligació que Abertis mateixa va presentar per poder acnseguir la concessió...?" i insieteix que "si va ser una oferta que Abertis va fer i l'administració va acceptar, com és que l'administració després va fer marxa enrere?".
Más información
- El moviment 'no vull pagar' demana a la Fiscalia que investigui ACESA
- 100 euros de multa per als conductors que no paguin els peatges catalans
- Abertis afirma que hi ha 100 persones que cada dia es neguen a pagar els peatges d'autopista
- La campanya "No vull pagar" ha costat a Abertis 180.000 euros
- Els serveis jurídics de "Novullpagar" asseguren que les multes tramitades per la Generalitat no poden prosperar
- El tercer #novullpagar als peatges catalans perd força
- El Servei Català de Trànsit ha tramitat 10.800 denuncies de la campanya no vull pagar
- Un any de "No vull pagar"
A banda d'aclarir aquests motius, el moviment "No vull pagar" sospita de possibles irregularitats en les ampliacions de capital social que va fer la companyia quan va quedar exempta d'invertir en noves vies. Per això demanen a la Fiscalía que també aclareixi aquesta qüestió.