Economía y negocios | Actualidad

Els catalans pagaran 13 euros l'any per la nova taxa farmacèutica

Són estimacions de la Conselleria de Salut, que admet que durant els primers dies d'entrada en vigor del 'euro per recepta' pot haver alguns problemes tècnics

La Generalitat calcula que, d'entrada, hi haurà unes 127.000 persones que no pagaran la nova taxa. Bàsicament es salven els que cobrin pensions no contributives i els perceptors de la renda mínima d'inserció

A partir de dissabte, cada vegada que un català vagi a una farmàcia a buscar un medicament amb recepta pagarà 1 euro: el famós euro per recepta. Segons càlculs de la Conselleria de Salut, aquesta taxa provocarà que, de mitjana, cada català hagi d'abonar uns 13 euros més a l'any pels seus medicaments.

Más información

El conseller català de Salut, Boi Ruiz, continua defensant que la taxa no busca recaptar diners, sinó que el que pretén, és que els ciutadans "no consumeixin tants medicaments" . De moment, la Generalitat calcula que 127.000 catalans no hauran de pagar l'euro per recepta.

Aquest copagament s'estableix amb un límit de 61 euros per persona i any, si bé aquest 2012 el límit serà de 36 euros. Els càlculs del Departament de Salut diuen que "només 1 de cada 10 catalans" arribarà a aquestes quantitats màximes.

Amb tot això, el Govern català espera recaptar aquest any uns 50 milions d'euros. Ara bé, segons el conseller de Salut, Boi Ruiz, el que busquen no és ingressar més diners, sinó que "baixi el consum de medicaments" . A més, Ruiz assegura que "cap català es quedarà sense tractaments per motius econòmics" .

La Generalitat calcula que, d'entrada, hi haurà unes 127.000 persones que no pagaran l'euro per recepta. Es tracta de les persones que cobrin pensions no contributives i els perceptors de la Renda Mínima de Reinserció (PIRMI). Tampoc es pagarà la taxa si el preu del medicament és inferior a 1,67 euros ni per a aquells tractaments que es dispensin a l'Hospital o Centre de Salut.

I com funciona a nivell tècnic?

Doncs amb el mateix sistema informàtic que s'utilitza per a les receptes electròniques. Així doncs, els farmacèutics tindran una base de dades on podran veure si l'usuari ja ha superat el límit màxim o si la persona està dins dels col · lectius exclosos del copagament. Un sistema que el conseller, Boi Ruiz, ha qualificat de "simple" , encara que ha admès que "al principi pot donar algun mal de cap" . Ruiz s'ha mostrat convençut que, finalment, el PP no portarà l'euro per recepta al Tribunal Constitucional.

Sobre si l'1 de juliol s'aplicarà o no el copagament farmacèutic a tot Espanya anunciat per Rajoy, el conseller diu que la previsió segueix sent la mateixa, si bé reconeix que tot el procés administratiu "va una mica endarrerit" .

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00