Sociedad

La investigació del cas Urdangarín arriba a Andorra

El jutge de Palma ha enviat una comissió rogatòria a les autoritats d'aquell país per esbrinar si Iñaki Urdangarín i el seu soci Diego Torres van desviar prop de 400.000 euros a comptes bancaris andorrans.

AGENCIA ATLAS

El jutge demana informació exhaustiva i que en cas que es localitzin els fons, quedin embargats i es bloquegin.

A més de Belice, Luxemburg i Suïssa, hi ha sospites fonamentades que Urdangarín va desviar també diners a Andorra. A petició de la Fiscalia Anticorrupció de Balears, el jutge de Palma, José Castro ha demanat a la Batllia d'Andorra, l'autoritat judicial d'aquest país, que indagui si existeixen comptes corrents, dipòsits o fons d'inversió a nom d'alguna de les 5 persones que formaven el nucli dur de l'Institut Noos: Iñaki Urdangarín, Diego Torres, la dona de Torres; Anna Maria Tejeiro o dels seus dos germans; Miguel Tejeiro i Marco Antonio Tejeiro.

Más información

També vol que es rastregi si hi ha comptes corrents en què el titular sigui alguna de les 15 societats mercantils o empreses, controlades pels principals imputats, i que haurien fet servir com a entramat per desviar els fons públics i privats que van rebre a través de l'Institut Noos.

El jutge i la fiscalia sospiten que Urdangarín i el seu soci haurien portat prop de 400.000 euros a Andorra procedents d'aquesta entitat, mitjançant l'obertura de diversos comptes corrents on haurien dipositat els diners en efectiu.

En la comissió rogatòria es demana que hi hagi celeritat per evitar que els investigats puguin ocultar-los. En cas que els localitzin, el jutge sol.licita l'embargament i bloqueig cautelar d'aquests comptes.

També que les entitats bancàries aportin tota la documentació que consti en els arxius d'aquests fons: la identificació de les persones que van obrir els comptes, les que tenen autorització per operar-hi així com els extractes dels moviments bancaris que s'han fet des que es van crear fins ara.

El jutge també vol saber si van llogar alguna caixa de seguretat, qui hi tenia accés i el registre de visites.

De moment, les autoritats andorranes no han donat resposta a la petició del jutge José Castro, que fa una setmana es va traslladar a Barcelona juntament el fiscal anticorrupció, Pedro Horrach per prendre declaració a una seixantena de testimonis i a un imputat, l'empresari Joaquim Boixareu.

Segons ha pogut saber la Cadena SER, aprofitant la visita a Barcelona, la comissió judicial es va reunir amb representants de la delegació de l'Agència Tributària a Catalunya per activar o buscar noves línies d'investigació en el cas Noos per seguir estirant el fil.

Comentari del filòsof, escriptor i col·laborador del programa El Balcó, Josep Ramoneda

02:45

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120705csrcsrsoc_8.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00