Economía y negocios

Catalunya demana al Govern central que "flexibilitzi" l'objectiu de dèficit autonòmic

El portaveu de l'Executiu català, Francesc Homs, anuncia que traslladaran la petició durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de dijous

El portaveu del govern català, Francesc Homs, ha demanat avui a l'Executiu de Mariano Rajoy que "flexibilitzi" l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes per a aquest any si Europa permet relaxar el límit espanyol.

El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) analitzarà dijous que ve la possibilitat de modificar els objectius de dèficit per al 2012, un cop que l'Eurogrup ha decidit que Espanya no haurà de rebaixar aquest any el seu dèficit fins al 5,3% previst inicialment sinó que n'hi haurà prou que se situï en el 6,3%.

Per ara, el govern català té la missió de rebaixar el dèficit del 3,72% del PIB amb què va tancar l'exercici de 2011 fins al 1,5% aquest any.

El Govern afronta la reunió de dijous amb una certa esperança i amb la intenció de plantejar que si Europa confirma la seva disposició a donar una certa "pròrroga" a Espanya per poder complir la reducció del seu dèficit, es permeti també a les autonomies, que " carreguen "amb les polítiques de benestar, "alleugerir una mica " el seu objectiu.

Más información

Segons ha dit Homs en roda de premsa, si el Govern espanyol té "una mínima sensibilitat social", hauria de concedir aquesta "flexibilització" a les comunitats autònomes, i així ho plantejarà el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, davant el Consell de Política Fiscal i Financera.

En la reunió de dijous, a més, el Govern presentarà la proposta de hispabonos, el mecanisme pel qual les comunitats autònomes podran finançar-se en els mercats a través de l'Estat amb un menor cost, una altra de les qüestions que la Generalitat veuria amb bons ulls.

Homs espera que aquesta vegada el Govern espanyol no vagi a la reunió disposat a "donar lliçons a tothom sense aplicar-se a si mateix".

Per Homs, és un "sense sentit" que l'Executiu central exigeixi a les autonomies que s'estrenyin més el cinturó, mentre l'Administració General de l'Estat "encara no ha fet els deures".

El portaveu del Govern ha posat l'exemple de la "immensa" seu de l'Imserso a Madrid, tot i que el Govern "no té competències" en aquesta matèria.

El comentari de l'expert en comunicació, Toni Aira, al programa El Balcó

04:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120710csrcsreco_3.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00