Un sistema portàtil permetrà controlar i reduir els símptomes dels malalts de parkinson
És un projecte que impulsa un equip de la UPC, la Universitat Politècnica de Catalunya, que per primera vegada identificarà en temps real l'estat dels pacients al llarg del dia
Amb un sensor de moviments i un telèfon mòbil col·locats en un cinturó, les persones amb Parkinson podran millorar el seu dia a dia, gràcies a un estímul generat de forma automàtica en el moment de bloqueig del sistema nerviós. Joan Cabestany, Catedràtic en Enginyeria electrònica de la UPC, subratlla que aquest dispositiu els donarà més autonomia: "davant de determinades situacions, donant una ordre amb telèfon mòbil, es genera un ritme adaptat a les necessitats de les persones per a què en el moment precís en què passa, pugui sortir de l'escull en què es pot trobar bastant sovint al llarg d'un mateix dia".
A banda de la generació automàtica d'estímuls -que estarà supervisada pel metge periòdicament- també és la primera vegada que un sistema per tractar els malalts de Parkinson es dissenya a partir de l'activitat diària del pacient, i no només a nivell de laboratori.
La prova pilot del projecte, liderat a nivell tècnic per la UPC i amb la coordinació mèdica de la Clínica Teknon, es desenvoluparà fins l'any 2014 amb pacients espanyols però també d'Itàlia, Irlanda i Israel. Serà a partir de l'anàlisi de les conclusions del 2015 que s'estudiarà el desplegament del dispositiu.