Les negociacions entre CiU i PSC sobre el pacte fiscal continuen encallades en l'agència tributària
Tots els partits confien en les negociacions d'última hora per arribar a un acord que permeti presentar una proposta catalana amb el màxim consens possible
A poques hores de l'inici del ple del Parlament sobre el pacte fiscal, les negociacions entre CiU i PSC continuen encallades en un punt: l'agència tributària. Els socialistes segueixen defensant una agència consorciada amb l'Estat, mentre que els convergents es mantenen en la seva proposta de que Catalunya tingui "la caixa i la clau de la caixa". Més enllà d'aquest escull, la majoria de grups consideren que s'han produït avanços positius i que es pot arribar a una proposta de consens, però deixen clar que hores d'ara hi ha desacord". Per això, tots confien en les converses i negociacions d'última hora que permetin afrontar el ple amb expectatives d'assolir una proposta amb el màxim consens possible.
Más información
- El PSC esmena parcialment la proposta de pacte fiscal insistint en l'Agència consorciada amb l'Estat
- El PSC no comparteix ni el fons ni les formes del pacte fiscal de CIU
- El Govern rebaixa les pretensions entorn la cimera del Pacte Fiscal
- El Govern trasllada als partits un document de pacte fiscal que fixa "el mecanisme" per limitar la solidaritat
- El Parlament aprova una agència tributària que recapti tots els impostos
- El Parlament aprovarà el pacte fiscal sense els vots de socialistes i populars
"Ens trobem en el compte enrere del ple del pacte fiscal", ha dit aquest dimarts en una roda de premsa el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull. Un ple que, per al grup convergent, és -ha dit- "el ple de l'any". Turull ha argumentat la transcendència d'aquesta sessió plenària pel fet que pot suposar un "canvi de paradigma" i de model de la relació entre Catalunya i l'estat espanyol. A més, ha declarat que la cambra catalana té s'enfronta al repte de donar veu al què una clara majoria de la societat catalana defensa, segons ell, que és la necessitat d'un pacte fiscal en la línia del concert econòmic. És a dir, que Catalunya tingui "la caixa i la clau de la caixa" dels impostos que genera.
Davant aquest escenari, el portaveu de CiU ha demanat als grups que, quan votin al ple, no ho facin pensant que donen suport a una proposta d'un govern o d'un partit, sinó de la majoria de catalans. Turull s'ha dirigit sobretot al PSC per recordar-li que sigui conscient de que els catalans volen un nou model de finançament per a Catalunya i no nom,és una evolució de l'actual. I això passa, ha afegit, per la creació d'una agència tributària pròpia. Precisament aquest punt és el que es manté com a principal diferència entre socialistes i convergents, segons ha admès Turull. Segons ha dit, el PSC continua defensant una agència consorciada entre Generalitat i Estat. A pesar d'aquestes diferències, Turull s'ha mostrat disposat a esgotar les últimes hores per intentar arribar a al major consens possible i ha reconegut avanços en els plantejaments de tots els partits respecte als que feien en la comissió sobre el pacte fiscal.
Des del PSC, el seu primer secretari, Pere Navarro, ha reiterat que la postura dels socialistes segueix demanat una Agència Tributària Catalana consorciada amb l'Estat, i ha admès que aquest punt és l'escull principal en la negociació amb el Govern i CiU. I és que Navarro ha tornat a repetir que pel PSC el model del concert econòmic "és arcaic". "No volem el xoc de trens ni un futur incert. Volem un nou model que doni més finançament per Catalunya, un model federal que és el dels països més moderns, i que sigui solidari i més equitatiu", ha manifestat el líder del PSC. Tot i admetre que en aquests moments "tot està obert" i que els socialistes "seguiran negociant" amb el Govern, Navarro ha reconegut que només votaran favorablement aquells punts que "s'adaptin als principis" que fins ara ha vingut reiterant el PSC.
El PPC segueix sent una de les formacions amb menys afinitat amb la proposta del Govern pel pacte fiscal. Malgrat això, el portaveu del PPC, Enric Millo, ha assegurat que els populars negociaran fins l'últim moment perquè creuen que poden arribar a influir en el text final. Amb tot, Millo creu que "arribem a aquestes darreres hores amb una incertesa important pel final que tindrem". El PPC, però, ha demanat al Govern que negociï "pensant sobretot en l'endemà del Ple, en les converses amb l'Estat". "Volem un model ampli i en favor d'un sistema constitucional, viable, realista i que millori la capacitat de finançament", ha dit Millo, tot advertint que el seu vot no es decidirà fins a veure el text final.
Per la seva banda, ICV-EUiA considera que s'està avançant de manera positiva en les negociacions sobre alguns punts claus i és possible arribar a una proposta amb "ambició", però amb concrecions que permetin a una majoria de forces polítiques "estar còmodes". No obstant això, ha afirmat que "hores d'ara" s'ha de parlar d'un "desacord". Sobretot, ha dit, perquè el punt que els ecosocialistes consideren més important, que és la inclusió d'un pacte social, no ha estat acceptat per part de CiU. Amb vistes al ple d'aquest dimecres, Herrera ha instat a tots els grups a que no el situïn en la "política ficció" donat que la situació econòmica és tan complicada que s'està parlant d'una intervenció de les finances catalanes. En aquest context, ha insistit, es fa més necessari que mai un pacte social.
Des d'ERC, la seva portaveu al Parlament, Anna Simó, ha deixat clar que els republicans no es mouran de la seva posició en el ple d'aquest dimecres. Simó ha explicat que les esmenes d'ERC van en la línia de les conclusions de la comissió sobre el pacte fiscal i, per tant, defensen una proposta que contempli la creació d'una agència tributària pròpia controlada exclusivament per la Generalitat, és a dir, que Catalunya tingui "la caixa i la clau de la caixa". D'aquí no es mouran, segons Simó, "per dignitat del país i compromís amb la ciutadania". A més, la portaveu republicana ha justificat la incorporació d'una esmena que proposa que, si l'executiu espanyol no accepta la proposta catalana, el Parlament i el Govern comencin a definir el camí cap a l'estat propi. Aquesta és, però, l'esmena dels republicans que menys possibilitats de prosperar té, segons ha admès.
Solidaritat s'oposarà a la proposta de pacte fiscal del Govern després que els seus adherits s'hagin pronunciat en aquest sentit en un referèndum intern. Els militants de SI han votat oposar-se a la proposta del govern (un 67% s'han expressat així per només un 20% a favor del pacte fiscal). Uriel Bertran ha justificat aquesta posició perquè el document que ha presentat el Govern "ha rebaixat" les conclusions de la comissió sobre el pacte fiscal. Igualment, des de SI han considerat "imprescindible" ajornar el ple especial sobre el pacte fiscal fins que no s'extingeixi l'incendi de l'alt Empordà. En aquest sentit, Uriel Bertran ha acusat el Govern "de posar l'agenda mediàtica per sobre de les necessitats de la gent".
Per la seva banda, Ciutadans ha reclamat al Govern que ajorni el debat sobre el pacte fiscal perquè "allò que importa als ciutadans és el possible rescat". A més, han recordat que CiU no ha mantingut converses amb ells sobre la proposta del pacte fiscal i que ells s'hi oposaran.
El diputat no adscrit Joan Laporta ha explicat que confia que no es rebaixaran els "mínims acceptables del concert econòmic". També ha afirmat que treballaran perquè les forces catalanistes del Parlament plantegin un referèndum sobre la independència.