El Parlament aprovarà el pacte fiscal sense els vots de socialistes i populars
El president del grup socialista, Joaquim Nadal, justifica la manca d'acord total amb la proposta del Govern per l'<b>"excés de tacticisme d'uns i altres"</b>
El Govern liderat per Artur Mas aprovarà el Pacte Fiscal sense el suport del principal partit de l'oposició, el PSC, ni el del partit que governa a Madrid, el PP, amb qui els propers mesos haurà de negociar-ho. Convergència i Unió, Iniciativa i Esquerra votaran a favor del concert econòmic i l'Agència Tributària pròpia, és a dir, que Catalunya recapti i gestioni la totalitat dels impostos.
Eel punt crític on, malgrat les negociacions fins darrera hora amb la resta de partits, no hi ha hagut acord. Els socialistes catalans avalaran pràcticament el 85% del text però no el nucli dur de la proposta, l'essència per entendre'ns del document, en un intent d'evitar que es visualitzi que en queden fora. El PP ha presentat un document alternatiu i reserva fins última hora el sentit del seu vot, que anirà entre l'anunciada abstenció en alguns punts i el vot en contra. La votació es farà aquesta la tarda i s'aprovarà punt per punt. Es tracta d'una estratègia buscada pel Govern que li permetrà "vendre" que el document compta amb un suport ampli, malgrat que l'element central -la clau de la caixa- només té el suport de CiU, Esquerra i Iniciativa per Catalunya.
Más información
- Les negociacions entre CiU i PSC sobre el pacte fiscal continuen encallades en l'agència tributària
- El Govern trasllada als partits un document de pacte fiscal que fixa "el mecanisme" per limitar la solidaritat
- El PSC esmena parcialment la proposta de pacte fiscal insistint en l'Agència consorciada amb l'Estat
- El Parlament aprova una agència tributària que recapti tots els impostos
- Artur Mas defensa el pacte fiscal com a la solució a tots els mals econòmics del pais
Els socialistes estan d'acord en el diagnòstic i en l'objectiu que cal millorar el finançament de Catalunya però discrepen que el pacte fiscal sigui la solució de tots els problemes que pateix el país. La portaveu socialista, Rocio Martínez Sempere assegura que el seu partit s'ha esforçat molt per assolir un acord que no ha estat possible, ha dit, perquè "el camí que planteja el Govern amb el suport d'esquerra i Iniciativa per Catalunya no porta enlloc" perquè "no hi ha una majoria al Congrés dels Diputats que l'avali".
El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha manifestat que la seva postura avui no vol dir que no vulguin participar en el procés de negociació que s'ha d'obrir ara, però ha acusat els partits d'excés de tacticisme en aquesta qüestió.
La presidenta del PP, Alicia Sánchez Camacho, ha lamentat que el President no hagi vingut avuí al Parlament a parlar de "la situació d'emergència nacional", que ha dit, viuen Catalunya i Espanya. Camacho subratlla que el pacte fiscal no és la solució i considera un error fer precisament ara una proposta "plantejada com un enfrontament amb l'Estat".
Una referència, la que ha fet Alícia Sánchez Camacho a la situació de "quasi intervenció" en que està ja Catalunya que ha estat molt mal rebuda entre els diputats nacionalistes. Iniciativa per Catalunya i Esquerra republicana, que donen suport al pacte, han advertit al President, Artur Mas, que en el millor dels escenaris el pacte fiscal no estarà vigent abans de dos anys i han demanat al President que demà mateix es replantegi l'actual política de retallades i es preocupi dels ciutadans que estan patint doblement la crisi. I si "passat aquest temps, ha dit, Joan Puigcercos, l'estat no accepta el pacte fiscal, l'alternativa ha de ser la independència".