Divisió d'opinions al món immobiliari sobre el "banc dolent"
Uns creuen que si la gestió dels actius tòxics es fa des dels bancs, les immobiliàries i promotores veuran com els hi surt un nou competidor que, creuen, alterarà el funcionament del mercat. Mentrestant, altres confien que la creació del banc dolent estabilitzi les entitats financeres i torni a fer fluir el crèdit
A l'espera de conèixer la lletra petita del banc dolent creat pel govern espanyol, el sector immobiliari ha analitzat les conseqüències que pot suposar. El Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, valora negativament les bases sobre les quals s'ha plantejat el banc dolent. Creuen que no és una decisió encertada el fet que bancs i caixes promoguin vendes i lloguers i afirmen que aquesta tasca hauria de recaure als professionals del sector, com explica Juan José Aguilera director comercial dels APIS a Barcelona.
A més, els APIS tenen el temor que el banc dolent alteri el mercat, si finalment,. Afirmen que si els bancs passen a ser al mateix temps gestors i proveïdors de grans estocs d'habitatge, això afectarà les líneis de crèdit. El mateix opina l'agència Catalana d'habitatge. El secretari d'Habitatge i millora urbana de la Generalitat Carles Sala, creu que immobiliàries i promotores es veuran molt perjudciades.
Sala també creu que la gestió del banc dolent hauria de recaure a les comunitats autònomes. No tot són valoracions negatives. El president del gremi de constructors i promotors de Girona, Josep Donés, creu que la gestió dels actius tòxics per part de l'estat donarà una tranquil·litat als bancs que es traduirà en un repunt de les línies de crèdit.
Caldrà esperar a un anàlisi detallat de la creació del banc dolent per veure com afectarà la nova gestió dels actius tòxics de bancs i caixes al sector privat , quina competència s'establirà i també com evolucionaran les línies de crèdit.