Els sectors dedicats al turisme es mostren desencisats amb la temporada d'agost
Els turistes han fet estades més curtes, reserves a última hora i despeses reduïdes
Els impostos i la pujada de l'IVA fins al 10% a partir de demà preocupen als hostalers i restauradors de cara a l'estiu vinent
La costa Central i Daurada han estat les destinacions preferides pels turistes vinguts a Catalunya, registrant un 95% d'ocupació amb preus molt ajustats que fan que a la pràctica el sector contingui l'eufòria. A comarques que van tenir un juliol bastant fluix, com són la costa Brava i a l'Alt Empordà, les xifres d'agost varien d'un 90 a un 80% d'ocupació respectivament. L'Anoia o Osona amb un 50% o el Bages, que ha registrat només un 30%, són les localitats amb pitjors xifres de Catalunya.
Más información
El turisme estranger ha compensat la caiguda de turistes de la resta de l'estat espanyol, llevat del cas de Girona on són els turistes d'arreu de Catalunya i Espanya qui ha salvat la mala temporada que han patit.
Tot i això, els ingressos han caigut respecte altres anys. A la Costa Daurada, el sector de la restauració, per exemple, calcula aquesta caiguda d'ingressos en vora un 30% i a Girona s'ha calculat una caiguda dels ingressos d'entre un 10 i un 12%. L'alta ocupació registrada contrasta amb aquesta caiguda de les despeses que assumeixen els estrangers, com explica Isabel Mallol, portaveu del gremi d'hostaleria del Maresme.
L'augment més significatiu d'estrangers són els de nacionalitat russa. La segona nacionalitat que més presència ha tingut a la costa catalana són anglesos. Si be no han augmentat en nombre, han mantingut xifres d'anys anteriors. Francesos i alemanys també han tingut una forta presència, sobretot a zones com la costa daurada on prop d'un 60% dels estrangers repeteixen destí a l'any següent. Un de cada tres turistes vinguts de vacances a la costa central i daurada provenia de l'est dels Urals, cosa que ha provocat que tant hotels com restaurants s'hagin hagut d'adaptar a aquest nou client, com explica la Isabel Mallol.
Un altre sector que ha patit una caiguda en el nombre de reserves és el turisme rural, que s'ha estancat en un 60%. Llevat de zones de la Catalunya central com el Berguedà o el Solsonés, on s'ha registrat xifres entre un 80 i un 100%, altres comarques de la vora no han arribat al 50%.
Ja per últim, els càmpings catalans han registrat també una caiguda respecte l'agost passat d'uns 10 punts de mitjana, arribant només a un 80% en zones de la costa.