Els sindicats de Renfe i Adif criden a una mobilització "contundent" durant la vaga del 17 de setembre
El comitè d'empresa de Metro de Barcelona proposa als treballadors adherir-se a la protesta
Els sindicats de Renfe i Adif han cridat els treballadors a una mobilització "contundent" de cara a la vaga del sector ferroviari del 17 de setembre, en una assemblea que ha tingut lloc aquest dimecres al migdia. Els representants dels sindicats de Renfe i Adif i els treballadors presents a l'assemblea han coincidit en què no es pot repetir una vaga "normal" com la del 3 d'agost, ja que hi ha en joc el model ferroviari actual i els seus llocs de feina i que cal tenir "força negociadora" davant del Ministeri de Foment. Paral·lelament, el comitè d'empresa de Metro ha proposat a la plantilla adherir-se a la vaga dels ferrocarrils, una possibilitat que s'haurà d'aprovar o no en una assemblea dijous.
Más información
- La Generalitat i el Ministeri de Foment apropen posicions en la gestió de Rodalies
- Protesta dels treballadors de RENFE
- Vaga al Metro de Barcelona el 17 de setembre
- Els treballadors d'Autobusos de Barcelona debaten sobre sumar-se o no a la vaga del dia 17
- Renfe garantiza hasta el 73% de los AVE y el 75% de los Cercanías ante la huelga del lunes
- Normalitat durant les primeres hores de vaga al tren, el metro i el bus
Durant una assemblea convocada per les seccions sindicals a Renfe i Adif de CCOO, la UGT, Semaf, Sindicat Ferroviari, Intersindical, i la CGT, els representants sindicals i els treballadors han coincidit en demanar una vaga"contundent" per forçar la "negociació i no la imposició" del decret de liberalització ferroviària i segregació de Renfe en quatre companyies. Alguns dels treballadors han suggerit incomplir els serveis mínims perquè no es repeteixi la "pantomima" de la vaga del 3 d'agost, quan es van seguir els serveis mínims "abusius" decretats per les administracions competents.
Els representants sindicals han explicat davant l'assemblea que no hi ha novetats en relació a la posició del govern espanyol, que manté la seva posició a tirar endavant la liberalització del sector ferroviari, que es farà efectiva el juliol de 2013, després de la divisió de Renfe en quatre companyies diferents que s'especialitzaran en el transport ferroviari de viatgers, de mercaderies, la fabricació i manteniment de material ferroviari i l'arrendament de trens i material infrautilitzat.
Els treballadors han afirmat que el col·lectiu ferroviari "no és dèbil" i pot "paralitzar el país" per forçar el govern espanyol a negociar. Els representants sindicals també han assegurat davant l'assemblea que no tenen notícia que Renfe i Adif preparin cap expedient de regulació d'ocupació (ERO) i que no negocien el manteniment d'alliberats sindicals a canvi d'acceptar la reforma ferroviària.