Ocio y cultura

Descrit el mapa del genoma humà amb participació catalana

Un equip científic internacional, amb participació del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, ha aconseguit per primer cop descriure el mapa del genoma humà

Reconstrucción del genoma humano

El decobriment obre les portes a noves possibilitats per al guariment de malalties que avui no tenen cura

Un equip científic internacional, amb participació del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, ha aconseguit per primer cop descriure el mapa del genoma humà. El decobriment obre les portes a noves possibilitats per al guariment de malalties que avui no tenen cura. La investigació desvetlla que el que fins ara es denominava 'ADN escombraries' perquè no se li atribuia cap funció important, resulta tenir un paper destacat en el genoma humà.

Ja fa anys que es va definir el mapa genètic humà, però aquest nou pas significa començar a saber-lo interpretar. Per fer-ho més entenedor, és com si fins ara tinguéssim una gran taula de comandaments amb milions de botons, i ara tinguéssim instruccions per començar a saber què fa cada pulsador. Si fins ara es pensava que molts d'aquests 'botons' no tenien una funció gaire important, el descobriment que ara es presenta demostra que sí que tenen un paper destacat en el funcionament dels gens.

Roderic Guigó, responsable de l'equip català del projecte Encode, explica que "la nostra contribució ha estat determinar el catàleg de les regions que funcionen de forma diferent, les cèl·lules d'un tipus o un altre".

Amb els resultats d'aquest treball es podrà avançar en l'estudi de diferents malalties avui incurables, com l'esclerosi múltiple o la malaltia de Krhon, encara que els especialistes adverteixen que no s'han d'esperar resultats immediats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00