Sociedad | Actualidad

Artur Mas afirma que la Constitució Espanyola és una gàbia per Catalunya

El president de la Generalitat afirma que no enterrarà la idea d'Estat propi a canvi del pacte fiscal perquè <b>"ningú pot avortar les il·lusions i projectes d'un poble"</b>

Intentarà aplegar en el proper programa "les majors sensibilitats possibles" dins de CiU i de la societat

Más información

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat clar que no enterrarà l'estat propi a canvi del pacte fiscal. "A ningú se li pot demanar que, en nom d'un poble, avorti les il·lusions i projectes d'aquest poble. No podria olvidar-ho, perquè seria enterrar la pròpia evolució de la nació", ha argumentat en declaracions a ABC Punto Radio. Mas ha advertit que la Constitució és una "gàbia" per a Catalunya, i ha apostat per poder superar-la i no convertir-la en un text "sagrat i inamovible". Sobre el proper programa electoral, ha apuntat que CDC i UDC intentaran fer-ne un de comú, i ell farà "el màxim esforç perquè aplegui les majors sensibilitats possibles" dins de CiU i de la societat.

Mas pensa mantenir el pacte fiscal com el primer objectiu del Govern, i creu que la manifestació independentista pot donar-li força per aconseguir-lo. Ara bé, aconseguir un nou model de finançament no farà que s'oblidi del clam del poble. Sí que ha reconegut, però, que amb el concert econòmic, Catalunya estaria "més tranquil·la". De fet, ha opinat que si el tractament en l'àmbit econòmic hagués estat "clarament diferenciat", l'evolució dels sentiments dels ciutadans hagués estat diferent. "Hi ha molta gent que ha evolucionat perquè s'adona que aquest és un país que produeix el suficient per viure millor i seguir sent solidari, però al final hi ha un cert abús sobre el que representa Catalunya", ha argumentat.

Ha recordat que l'anterior programa electoral de CiU ja incloïa el concepte de "transició nacional sense límits", és a dir, que la federació ja havia fet un canvi d'orientació en veure l'evolució de la societat. De cara al proper programa, ha explicat que "està parlant de tot" amb Josep Antoni Duran i Lleida, el líder d'UDC, i que intentaran, com sempre, formular un programa comú. "Jo faré el màxim esforç perquè aplegui les majors sensibilitats possibles, no només a CiU, sinó dins de la societat catalana", ha assegurat.

La Constitució és una "gàbia"

Davant dels que diuen que la independència de Catalunya no està dins de la Constitució, Mas ha subratllat que es tracta d'una "gran llei de convivència", però des de l'òptica catalana s'està veient "més com una gàbia que no pas com un espai de gran llibertat". Al seu parer, la Constitució "es pot superar", i ha recordat que PP i PSOE la van modificar en 48 hores per mandat d'Europa.

És més, ha remarcat que és una llei de l'any 78, poc després de la mort de Franca i abans del cop d'estat. "És per sempre inamovible o quan un poble es pot arribar a pronunciar és adaptable o simplement superable? Si la Constitució és un text sagrat que no es podrà moure mai llavors tindrem un problema molt important", ha advertit.

La relació amb Espanya continuarà sent "intensíssima"

Mas també s'ha dirigit als que dins de Catalunya se senten espanyols. Ha assenyalat que, fins i tot en cas d'un estat propi català, la relació amb Espanya seria "intensíssima", primer perquè tots dos estats serien europeus, però també pels "llaços sentimentals", pels "interessos i relacions de tot tipus, que no es tallarien de la nit al dia".

Ha posat l'exemple de les declaracions del president del Barça, Sandro Rosell, que va opinar que l'equip culer jugaria igualment a la lliga espanyola tot i que Catalunya fos independent.

Millor parlar d'estat propi que d'independència

En preguntar-li per què mai utilitza la paraula independència, Mas ha assegurat que aquest terme es pot fer servir de forma normal i no té cap problema amb què la gent la utilitzi.

Ara bé, ell prefereix parlar d'estat propi, perquè la independència "és un concepte que en el segle XXI cada cop es viu menys", ja que els estats són cada vegada menys independents i més interdepenents, i segurament això cada cop anirà a més.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00