Sociedad

Mas convoca eleccions anticipades pel 25 de novembre

El president de la Generalitat ho ha anunciat en el Debat de Política General que avui continua. També ha anunciat que no tornarà a presentar-se "un cop finalitzi el procés d'autodeterminació, acabi com acabi"

El President de la Generalitat, Artur Mas, al ParlamentORIOL CAMPUZANO / ACN

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dimarts que convoca eleccions catalanes anticipades per al proper diumenge 25 de novembre, com a resposta "excepcional" el rebuig del Govern central a la seva proposta de pacte fiscal.

El president català ha respost a Mariano Rajoy. "L'argument 'no hi ha diners' no serveix. El que no hi ha és voluntat política. De negativa a negativa, de menyspreu a menyspreu, Catalunya es fatiga d'una dependència que cada vegada ens perjudica més com a país que com a societat", ha dit Mas. Segons Mas, cal que la veu del més d'un milió de catalans que van acudir a la manifestació independentista de la passada Diada es traslladi a les urnes i que un referèndum sense unes eleccions "seria un frau". "El nostre programa especificava el pacte fiscal, però no més enllà. Una nova etapa requereix d'una nova legitimitat".

"Cal traduir en accions concretes el moment extraordinari que estem vivint. Cal decidir. La veu del carrer ha de traslladar-se a les urnes.", ha assegurat Mas, en la seva intervenció en el Debat de Política General, que entre aquest dimarts i dijous es celebra al Parlament.

Després d'això, el president ha anat desgranant dades econòmiques que segons ha dit "demostren" que el lloc de Catalunya és "el món". "El que estem fent a l'exterior s'orienta en la bona direcció. En molts sentits som atractius, el nostre món és el món". Amb aquest mateix criteri, Mas ha defensat l'existència de les ambaixades catalanes i ha demanat reforçar-les.

Sobre les retallades, les ha justificat qualificant-les d' "esforç ingent" encara que també ha matisat referint-se a que "la necessària reducció del dèficit s'ha de fer de manera equilibrada i gradual i preservant el valor de la cohesió social". "Prometre a la població que s'acabaran les retallades, sempre és enganyar", sentència.

En aquest tema també ha fet una acusació al Govern Central, reclamant que les retallades es reparteixin en proporció a la despesa pública ja que ara, segons ha dit, "s'ho queda tot el Govern Central, res les autonomies. La conseqüència d'aquesta competència deslleial comporta que les retallades s'han de fer en sanitat, educació, i benestar social ". S'ha referit també als deutes del Govern central amb Catalunya culpant l'Executiu de Rajoy de "no pagar els deutes, i culpar les comunitats de les crisis d'Espanya".

Les eleccions catalanes del 25 de novembre deixaran enrere el mandat més curt a Catalunya.

Artur Mas en el moment d'anunciar la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions perl 25 de novembre

00:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120925csrcsrsoc_11.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00