Sociedad | Actualidad

Un informe jurídic encarregat pel Govern dóna cobertura a l'autodeterminació

<b>L'article 96 de la Constitució espanyola dóna cobertura al dret d'autodeterminació</b> de Catalunya, segons un informe encarregat pel Govern d'Artur Mas a un col.lectiu de juristes catalans, a les conclusions del qual ha tingut accés la SER. Aquest article reconeix que els tractats internacionals signats per Espanya formen part del seu ordenament intern. Entre aquests tractats n'hi ha un amb l'ONU de 1966 que reconeix a tots els pobles el dret a l'autodeterminació.

Un dels asos a la màniga que té el president de la Generalitat, Artur Mas, per fixar l'objectiu d'exercir el dret d'autodeterminació de Catalunya són les conclusions d'un informe encarregat a un col.lectiu de juristes catalans de prestigi, que troba en la mateixa Constitució espanyola de 1978 la cobertura legal per emprendre aquest camí.

Más información

L'article 96 de la Carta Magna diu que els tractats internacionals que assumeix Espanya passen a formar part del seu ordenament intern. Agafant-se a això, els redactors de l'informe recorden que el Regne d'Espanya va ratificar el 20 d'abril de 1977 el Pacte Internacional de Drets Polítics i Civils i el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals aprovats per l'Assemblea General de l'ONU al 1966. L'article 1.1 d'aquests dos tractats diu textualment que "tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació" i que "en virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític, així com el seu desenvolupament econòmic, social i cultural". A l'article tercer d'aquest mateix tractat també es diu que els estats que el subscriuen "procuraran l'exercici del dret a l'autodeterminació i respectaran aquest dret d'acord amb les disposicions de la carta de les Nacions Unides".

És a dir, que des del moment que Espanya va signar aquests tractats, i d'acord amb la seva Constitució, passa a reconèixer implícitament el dret dels pobles que la conformen a autodeterminar-se, com un dret fonamental contra el que no pot emprendre cap activitat per destruir-lo, segons que es diu en els mateixos tractats.

El Govern d'Artur Mas ha encarregat diversos informes per carregar-se d'argumentació legal reconeguda per la comunitat internacional per emprendre el camí cap a l'autodeterminació. En aquest sentit, cal destacar que la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, és una perfecta coneixedora de la legislació espanyola i de les esquerdes que pot presentar per la seva anterior responsabilitat com a advocada de l'Estat a Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00