Trias tira endavant el seu Pla d'Actuació Municipal amb el suport de Portabella i l'abstenció socialista
El ple de Barcelona ha aprovat definitivament el PAM del govern de Trias amb els vots de CiU i UxB, i l'abstenció del PSC. L'alcalde agraeix "l'esforç" a socialistes i independentistes per fer possible el full de ruta que la ciutat necessita en un moment "d'emergència nacional"
Llum verda definitiva al Programa d'Actuació Municipal (PAM) del govern de Barcelona després que el consell plenari l'hagi aprovat amb el suport de CiU i UxB, i l'abstenció del PSC. Per contra, PPC i ICV-EUiA han votat en contra d'aquest pla, que marca les directrius bàsiques per als propers tres anys a la ciutat i que preveu una inversió d'uns 1.900 milions. L'alcalde de la capital catalana ha agraït a socialistes i republicans el seu "esforç" per fer possible l'aprovació del full de ruta, que, ha dit, la ciutat necessita especialment en un moment "d'emergència nacional". Des del PSC, Jordi Martí, ha deixat clar que, tot i la seva abstenció, el seu grup serà "exigent" amb el govern municipal.
Más información
Xavier Trias ha volgut intervenir en el ple de Barcelona sense voluntat de sumar-se a la "picabaralla entre partits", sinó amb la intenció de donar les gràcies als dos grups que han permès l'aprovació de la mesura. Per això, ha pres la paraula després de que els portaveus de totes les formacions (també el de CiU, el primer tinent d'alcalde Joaquim Forn) hagin debatut sobre el PAM. A més del seu vot, l'alcalde ha agraït a socialistes i republicans la seva actitud durant el temps que han durat les negociacions que han permès, ha dit, "trobar enteses noves".
Tot i admetre que el que aquest divendres es tira endavant no és el PAM que al seu govern li hagués agradat aprovar, Trias ha afirmat que aquest serveix com a full de ruta "important en una situació difícil" que ha titllat d'"emergència nacional". Precisament per això, l'alcalde ha estès la mà també als grups que no han donat suport al seu PAM -PPC i ICV-EUiA-, tot declarant que és difícil però es poden trobar vies d'entesa per avançar.
El líder del grup municipal socialista ha criticat el "continuisme" de moltes de les mesures de l'executiu de CiU i, per tant, ha afegit, la manca de projecte clar per a la ciutat. En aquest sentit, ha recriminat a Trias que no és el moment de que l'alcalde de Barcelona esperi "a veure-les venir". El context requereix, ha afegit, que l'alcalde exerceixi lideratge i tingui un projecte clar. Martí també ha acusat el govern de Barcelona de "subordinar el projecte de ciutat al projecte de país".
Tot i això, ha dit, el seu grup és conscient de que el moment també els exigeix als socialistes "responsabilitat" i que és millor tenir PAM que no tenir-lo. Martí ha reivindicat allò que, segons ell, els socialistes han aconseguit en les negociacions: impedir que s'incloguin algunes actuacions com ara la marina de luxe del Port Vell o el Blau@Ictinea, així com afegir-ne de noves que donen un "nervi estratègic" més clar al PAM com ara la recuperació de les polítiques actives d'ocupació.
Al seu torn, el president del grup d'Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, ha afirmat que "els interessos de partit són legítims, però els de la ciutadania estan per davant". I seria "una autèntica calamitat", ha afegit, que no hi hagués full de ruta per a la ciutat en un context com l'actual. Segons ha dit, els independentistes han intentat durant les negociacions que el PAM inclogués aspectes que afavoreixin el fet que Barcelona tingui més poder de decisió. "Més poder de decisió per poder obtenir més pes polític i econòmic com qualsevol capital", ha aclarit.
Per la seva banda, el president del grup popular, Alberto Fernández, ha lamentat que aquest PAM "arriba tard", quan ja s'ha acomplert un terç del mandat, i li falta "concreció" perquè no conté continguts clars, assignació de recursos ni calendari d'execució. El pitjor, segons Fernández, és que els acords amb PSC i UxB afegeixen incertesa, ja que CiU ha pactat amb uns socis que opinen justament el contrari del que el govern municipal ha tirat endavant en aquests mesos.
A més, el líder del PPC a l'Ajuntament de Barcelona ha criticat a l'executiu de CiU per no haver acceptat moltes de les seves al·legacions -cap de les que van fer en l'apartat de seguretat i immigració, ha destacat-, i, sobretot, per no haver donat resposta a moltes de les propostes que havien fet els ciutadans. Fernández ha llegit una carta d'un barceloní en què aquest lamentava que, des de l'Ajuntament, no se li hagi donat cap resposta.
Per la seva banda, l'ecosocialista Ricard Gomà ha justificat el seu vot en contra del PAM perquè, quan va llegir el text impulsat per CiU va constatar "l'existència de grans desacords" i de dos models "legítims, però contraris" per a la ciutat. Segons la seva opinió, el de CiU representa un "gir conservador" i un "enduriment repressiu". Per això, ha afegit, al grup d'ICV-EUiA li costa entendre la "reubicació política" del PSC, que ha permès amb la seva abstenció aprovar un PAM que els ecosocialistes consideren de dretes.