Sociedad

Tot apunta que aquesta tarda hi haurà acord

Els negociadors de Convergència i Unió i d'Esquerra cedeixen aquesta tarda el protagonisme als líders dels dos partits, Artur Mas i Oriol Junqueras per acabar de tancar els pocs serrells que queden per tancar un full de ruta conjunt per garantir un govern estable a Mas

Artur Mas i Oriol JunquerasACN

Podria estar tancat ja un acord per recuperar molts impostos per compensar les retallades: el de successions, un de patrimoni, un pels pisos buits i també per les grans superfícies. Esquerra vol també que l'Institut català de finances es converteixi en un banc nacional.

Ara sembla que està més perfilat el tema econòmic que no pas la consulta. Això és com a mínim el que diuen des d'Esquerra, que ahir a la nit ja es va deixar encarrilat el tema fiscal, que inclouria mesures per recaptar uns 1.000 milions d'euros. 1.000 milions que es podrien descomptar de la retallada total dels propers pressupostos, que recordem haurà de ser de prop de 4.000.

Más información

Segons els republicans, CiU ha cedit en quasi totes les seves demandes. Començant per la proposta estrella de fa 2 anys d'Artur Mas, l'impost de successions, que es recuperaria pels que més tenen. També s'ampliaria els que han de pagar l'impost de patrimoni; ara el paguen els que tenen més de 700.000 euros; el passarien a pagar els que tenen més de 500.000 euros.

En aquest paquet de mesures que suposaria un important gir en la política fiscal del govern de CiU, també s'inclou un impost a les nuclears, un impost a les grans superfícies comercials, als habitatges buits i fins i tot als refrescos. El que encara cal estudiar és quin impost s'aplica a la banca.

Pel que fa a la consulta, CiU es resisteix a fixar una data. Ho ha repetit aquest matí el secretari General d'Unió, Josep Maria Pelegrí. Malgrat algunes fonts de CiU asseguren que no hi haurà problemes i que aquest punt està encarrilat. a ERC no se n'acaben de fiar.

Exigeixen un compromís inequívoc que la consulta se celebrarà. Fins i tot es mostren disposats a que sigui una mica més enllà del 2014, sempre i quan, però, hi hagi la certesa que es farà.

La idea és que avui es tanqui l'acord, però fonts dels dos partits deixen la porta oberta a que les negociacions es puguin allargar durant el cap de setmana.

Demà al matí, els consells nacionals de Convergència, d'Unió i d'Esquerra, l'haurien de ratificar, o com a mínim. analitzar-ne la situació si encara no hi ha fumata blanca.

Dilluns 17 al matí es constituirà el Parlament. Previsiblement dijous i divendres de la propera setmana se celebraria la investidura del President Artur Mas, que oficialment prendria possessió del càrrec el dilluns 24 de desembre. Amb aquest calendari, passat Nadal i passat Sant Esteve, és a dir, dijous 27 podria prendre possessió el nou govern.

O. Pujol: "A la consulta hi hem d'arribar molt carregats de raons." (10/12)

34:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20121210csrcsrsoc_7.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00