Jueves, 06 de Octubre de 2022

Otras localidades

Homs: la retallada "s'ha de fer sí o sí"

El conseller reitera que el Govern "no és capaç" de fer uns pressupostos amb l'objectiu del 0,7% i afirma que ERC coneix els detalls de l'ajustament salarial dels treballadors públics

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha subratllat que si el Govern ha decidit retallar el salari dels treballadors públics en un percentatge equivalent a una paga és "per imposició" de l'Estat, per l'objectiu de dèficit que situa i pels seus incompliments. "No hi ha marge, és una decisió que s'ha de prendre sí o sí", ha dit Homs, que ha subratllat que aquesta mesura ja es va prendre l'any passat, quan l'objectiu era de l'1,5, i ha avisat que el Govern "no és capaç" de fer uns pressupostos per aquest 2013 amb un objectiu del 0,7%. Homs ha assegurat que el Govern ha consultat la retallada salarial amb ERC, tot i que el seu president, Oriol Junqueras, assegura que no en coneix els detalls.

Homs ha culpat l'Estat de la decisió del Govern de retallar als empleats públics l'equivalent a una paga extra. En roda de premsa, el conseller ha remarcat que si la Generalitat actua així és "per pura imposició", sense marge ni alternativa possible per l'objectiu de dèficit que situa l'Estat i pels seus incompliments.

En tot cas, ha apuntat que aquesta retallada salarial no suposarà cap estalvi respecte el 2012, i, per tant, si l'objectiu de dèficit és superior a l'1,5%, caldrà fer ajustaments en altres capítols. Això sí, Homs ja ha advertit que el Govern "no es veu amb cor i no és capaç" de fer uns pressupostos amb un objectiu del 0,7% per aquest 2013. "Més clar l'aigua. Esperem a veure com es tanca aquest pol", ha conclòs el conseller de la Presidència, que ha acusat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de "desafiar la força de la gravetat" amb el seu "posicionament absurd" sobre l'objectiu de dèficit.

En preguntar-li si ERC coneix i comparteix la mesura, Homs ha assegurat que després d'un primer moment de tensió, el Govern i els republicans han mantingut un diàleg, però ha evitat posicionar-se sobre quina serà la postura del seu soci. En qualsevol cas, s'ha mostrat convençut que la posició d'ERC és de "compromís" amb el Govern i continuarà sent així a l'hora d'aprovar els pressupostos. "Fins on he escoltat, la predisposició d'assumir responsabilitats és total", ha dit.

Tot i això, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest mateix dimarts que no coneix el detall de la reducció salarial i que la posició del seu partit dependrà dels "serrells" que queden per tancar.

La retallada salarial es distribuirà entre els mesos de juny i desembre, motiu pel qual s'aprova ja l'acord, per no haver-ho de concentrar tot en una sola mensualitat. Caldrà ara determinar com s'establirà la mesura, si es fa de manera lineal, progressiva o amb mínims exempts.

Pel que fa a la retribució durant les baixes, Govern i sindicats han acordat mantenir el 100% del sou dels treballadors públics en tres supòsits: en períodes d'hospitalització, operacions quirúrgiques i malalties oncològiques, un principi d'acord ja assolit la setmana passada en la primera reunió entre les parts. Això tindrà efectes retroactius a 15 d'octubre del 2012.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?