Sociedad

L'Audiència ordena presó pels condemnats en el Cas Pallerols

Els magistrats entenen que la condemna ha de servir per donar "exemple" i prevenir "que es repeteixin casos com els del finançament irregular d'Unió Democràtica que consideren "indamissible" en temps de "crisi i retallades"

L'Audiència de Barcelona ordena l'ingrés a la presó dels tres condemnats pel Cas Pallerols, la trama de corrupció que va permetre finançar irregularment Unió Democràtica amb diners públics. L'acord de conformitat que havien segellat defenses i acusacions deixava el cas en penes mínimes amb les que els condemnats podien esquivar la presó, però l'Audiència creu que s'han de cumplir per donar exemple, en un moment en que l'opinió pública està escandalitzada pel continu degoteig de casos de corrupció, que s'han convertit en la segona cosa que més amoïna la ciutadania després de l'atur segons el barómetre del CIS del mes de febrer.

Más información

La Sala entén que la funció d'una condemna no és només la de castigar un delicte, sinó la de "prevenir" que es repeteixi i considera que això només s'aconsegueix amb la presó.

D'aquí que els magistrats s'acullin a la potestat que té el Tribunal d'empresonar als condemnats, encara que no tingbuin antecedents i que la pena no superi els dos anys.

L'auto considera literalment "inadmissible" que unes persones "dedicades al servei públic de la política" s'embutxaquessin els diners públics d'unes subvencions o les utilitzessin per "engrossar" les arques d'Unió.

A més, destaquen que no es tracta d'un cas "esporàdic de corrupció", tenint en compte, diuen, que hi ha altres causes, que encara estan investigant-se però que "apunten a comportaments similars", que consideren "molt greus" i més en el context "de crisi, atur i retallades".

Segons ha explicat l'advocat penalista Marc Molins a La SER "es tracta d'una decisió poc freqüent i valenta".

L'auto compta amb un vot particular contrari d'un dels magistrats.

L'empresari Fidel Pallerols i l'exsecretari d'Organització d'Unió, Vicenç Gavaldà, hauran de cumplir 7 mesos de presó, mentre que l'exdirector d'Ocupació Lluís Gavaldà, un any i mig.

La Sala no ha fixat una data perquè ingressin al centre penitenciari i les defenses tenen uns dies per recòrrer la decisió.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00