Sociedad

Un tractament pioner per l'asma a l'Hospital de Sant Pau

Els malalts més greus d'asma poden ser tractats de forma eficaç de la seva malaltia amb una tècnica que eixampla els bronquis i que es practica a l'Hospital de Sant Pau de forma pionera a Espanya. Els pacients s'han de continuar medicant perquè la intervenció no cura la malaltia, però les seves condicions de vida milloren notablement

Façana de l'Hospital de Sant Pau(CADENA SER)

La Joana i la Maria són les dues primeres pacients tractades a Espanya amb aquesta tècnica, que ja es fa servir en altres països. Al mes d'octubre van ser tractades a l'Hospital de Sant Pau per l'equip del doctor Alfons Torrero, i no amaguen que la seva vida ha canviat radicalment des d'aleshores: "Jo no sé que m'han posat als pulmons, però he passat un hivern meravellós. A la prim era sessió vaig notar com si en traguessin un tap de sobre, i cada dia millor"

L'operació no cura l'asma, però en els casos més greus aconsegueix millorar sensiblement la qualitat de vida del pacient. La intervenció, que es fa en tres vegades, però que no cal tornar-la a repetir mai més, consisteix en introduir un endoscop per la boca o el nas per fer-lo arribar fins als bronquis, on un dispositiu aplica calor a les parets d'aquests conductes pulmonars.

Más información

L'escalfor neutralitza el múscul bronquial que, en episodis aguts d'asma es contrau fent més estret el pas de l'aire. Alfons Torrero, introductor de la termoplàstia a l'Hospital de Sant Pau, assegura que la operació té un efecte que es manté en el temps: "El seguiment dels primers pacients que es van avaluar als assajos clínics té un període d'uns cinc anys. De manera que la informació que tenim, i amb això volem ser prudents, és que hi ha una estabilitat i un efecte del tractament que es sosté en aquest període de temps"

L'asma afecta un 4,5% de la població, uns 300.000 catalans. D'aquests, la termoplàstia pot ser indicada per al 5% dels casos més greus. De moment s'han tractat cinc persones al Sant Pau i preveuen fer-ho amb 10 pacients a l'any.