El TSJC tomba l'adjudicació a Acciona d'Aigües Ter-Llobregat
El tribunal és contundent en la seva argumentació: valida totalment el dictamen de l'òrgan de contractació del propi govern que ja va advertir que la venda s'havia fet de forma il.legal i dóna la raó a AGBAR, l'empresa rival que va denunciar les irregularitats
La Generalitat, que es nega a refer el concurs, encara pot presentar un últim recurs. La casualitat ha volgut que la resolució del TSJC hagi caigut el mateix dia que al Parlament, els Consellers d'Economia i Territori estaven explicant els detalls d'aquesta polèmica privatització.
El TSJC rebutja les mesures cautelars que havia demanar el govern català i ACCIONA, o el que és el mateix, li diu a l'executiu català que haurà d'acabar executant la decisió del seu pròpi òrgan administratiu i haurà de tirar enrera la signatura del contracte.
Más información
- El Govern deixa en mans del jutge la privatització d'Aigües Ter-Llobregat
- ACCIONA hauria de quedar fora de l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat
- L'oposició reclama al Govern que tiri enrere la privatització d'Aigües Ter-Llobregat
- La Generalitat ha adjudicat a Acciona la gestió de l'empresa Aigües Ter-Llobregat i ha deixat fora AGBAR
- La Generalitat privatitza els túnels de Vallvidrera i Cadí
- Ruiz afirma que no han pagat cap informe de privatització de la sanitat
- La Generalitat estudia la resposta a la decisió del TSJC sobre ATLL
- La Generalitat diu que apareix per error com a organitzador d'un acte contra la privatització de l'aigua
- Santi Vila defensa les privatitzacions
El departament de Territori havia demanat mantenir la concessió a ACCIONA fins que la Justícia es pronunciés sobre si s'havia fet o no correctament, perquè entenia que això podia suposar un prejudici econòmic, pels treballadors i podia arribar a afectar a la prestació del servei, però el TSJC no li ha acceptat.
L'Alt Tribunal català creu que és legitim que l'administració hagi tingut pressa per tancar aquest contracte, però que si ho fa, ha d'asssumir el risc que l'òrgan competent en les licitacions pugui tombar-li i li faci modificar immediatament la decisió.
Considera que no hi ha raons de consistència per pensar que el contracte quedés desert o que el servei no es pogués adjudicar de nou, com argumentava la Generalitat: per una banda, perquè ja d'entrada hi havia dos licitadors, ACCIONA i AGBAR, que van quedar admesos. I per l'altra, perquè la Llei ja dóna a l'administració facultats per garantir que el servei es pugui mantenir passi el que passi, perquè fins i tot, diu el Tribunal, li permet aguantar l'adjudicació de manera transitòria a ACCIONA mentre es revisa el procès.
El TSJ també avala l'òrgan administratiu que va tombar l'adjudicació d'ACCIONA. Entén que és ell qui ha de tenir l'última paraula sobre la contractació pública, perquè és aquesta la seva funció, i assegura que ho va fer basant-se en arguments objectius i imparcials.