Últimas noticias Hemeroteca

Torna la placa original a l'edifici de Ràdio Barcelona al Tibidabo

Aquest diumenge s'inaugura la placa restaurada del Centre Emissor de la ràdio, on es diu que Francesc Macià, des d'aquesta antena, va proclamar la República catalana

La placa original que aquest diumenge es restituirà a l'edifici de Ràdio Barcelona al Tibidabo /

La Comissió de la Dignitat ha fet una crida a la ciutadania a participar en l'acte popular de restitució d'aquesta placa.

La Comissió de la Dignitat va plantejar a l'Ajuntament de Barcelona la restitució a l'estat original de diversos monuments de la ciutat que havien estat mutilats pel règim franquista.

El primer dels monuments que es restitueix és el que es va erigir 14 d'abril de 1933 al Tibidabo, al peu de l'antena de Ràdio Barcelona. El monument és obra de l'arquitecte Nicolau Rubió i Tudurí es composa d' un gran baix relleu de bronze de l'escultor Àngel Tarrac. A la part baixa hi havia una inscripció de la dedicatòria a la proclamació de la república catalana per part de Francesc Macià el 14 d'abril. Aquella inscripció va ser esborrada i substituïda per una que deia "Eaj1 Rádio Barcelona la Primera Emisora de España."

El proper diumenge 14 d'abril, el dia que farà 80 anys de la inauguració del monument, serà re inaugurat després de ser restaurat pels serveis tècnics municipals amb la restitució de la inscripció dedicatòria original que deia "14 d'abril de 1931. Des d'aquesta antena Francesc Macià deia al món que Catalunya esdevenia república.

Aquest diumenge 14 d'abril, el dia que farà 80 anys de la inauguració del monument, serà re inaugurat després de ser restaurat pels serveis tècnics municipals amb la restitució de la inscripció dedicatòria original

La restitució en l'estat original de la inscripció s'ha pogut fer, gràcies a la fotografia trobada entre els negatius del Fons Argelers que la Comissió de la Dignitat amb les aportacions econòmiques de 54 persones i, Ara Llibres i Sàpiens Publicacions ha adquirit fa poc. S'ha trobat entre les imatges de Barcelona que el fotògraf soldat es va endur amb la resta d'imatges de la guerra (1936-39), en la retirada cap al Rosselló on s'han conservat fins avui.

En l'acte en que hi serà present el regidor de cultura Jaume Ciurana, es descobrirà la inscripció, s'escoltarà l'enregistrament de la proclamació de la república amb la veu de Francesc Macià

Francesc Macià proclama la Repúblicana catalana des dels microfons de Ràdio Barcelona

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?