Economía y negocios

La Generalitat aplicarà un impost a bancs i promotors que tinguin pisos buits | 22-04-2013

El conseller Santi Vila assegura que el nou impost busca incentivar el lloguer d'una part dels 80.000 pisos nous que estan tancats a Catalunya

Pisos en venda(ACN)

La Generalitat farà pagar un impost especial als bancs i promotors que tinguin pisos buits sense justificació. Segons dades del Col.legi de Registradors de la Propietat, a Catalunya ara hi ha ara mateix 80 mil habitatges de nova construcció acumulant pols. Si hi sumem els immobles de segona mà, a tot el territori català hi ha gairebé mig milió de pisos que ningú aprofita per a res.

Más información

El govern català vol incorporar aquesta mesura a la llei que acompanyarà els pressupostos d'aquest any. Es tracta de penalitzar amb un nou impost els pisos buïts que estan en mans de constructores, promotors i entitats bancàries. En cap cas s'aplicaria a persones particulars. Aquesta taxa no es cobrarà a tot el territorio, sinó als 70 municipis on s'ha detectat que existeix demanda d'habitatge.

El Conseller de Territori, Santi Vila, ha explicat que la mesura vol incentivar el lloguer i penalitzar la desocupació injustificada:"no pot ser que milers de famílies estiguin patint i no vegin possible accedir a un habitatge i que, en paral.lel, hi hagi a Catalunya en aquests moments 80.000 pisos nous que estan esperant a que les circumstàncies de l'entorn canviïn"

Per tant, a mesura que els bancs i els promotors posin en el mercat els pisos que ara tenen tancats, l'impost es reduirà perquè serà variable en funció del nombre de pisos acumulats. Diu Vila que els propietaris hauran de valorar què és el que els convé més, si mantenir-los tancats o pagar l'impost. Santi Vila no ha concretat de quants diners estem parlant.

La mesura s'inspira ren el model francès que en 10 anys va aconseguir reduir en un 40 per cent el nombre de pisos buïts. Aquesta opció per incentivar el mercat de lloguer està recollida en el pacte de governabilitat entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00