Mas reconeix que la independència de Catalunya es veu amb preocupació a la Unió Europea
Ho ha dit a Brussel.les on s'ha reunit amb comissaris europeus i on ha reiterat que Catalunya és massa significativa com per no tenir-la en compte i que a la Unió Europea li interessa no girar l'esquena a la opinió pública majoritària dels ciutadans
El President no descarta mantenir "trobades discretes a l'estranger" perquè "el procés va endavant amb totes les de la llei"
Más información
- El Govern central creu que la Generalitat prima ara la crisi sobre el sobiranisme
- Mas crida a l'ordre
- Duran adverteix que Catalunya té molts problemes al marge de la consulta
- Mas reclama unitat en el dret a decidir
- Mas fa una crida a la unitat perquè "ens deixin tenir cura de la nostra rosa"
- De Gispert presidirà la comissió parlamentària del dret a decidir
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha admès aquest dilluns que en l'àmbit europeu i internacional el dret a decidir "es veu amb gran respecte" però que "la possible independència de Catalunya" genera una "certa preocupació". Mas ha advertit que "Catalunya és massa significativa i rellevant com per no tenir-la en compte" i que a la UE "li interessa donar-li estabilitat" i "no girar l'esquena a l'opinió pública majoritària dels catalans". Mas ha revelat que en el futur mantindrà "trobades discretes a l'estranger" amb altres mandataris i que quan li preguntin respondrà que "aquest és un procés que va endavant amb totes les de la llei i amb totes les ganes que acabi i acabi bé".
Mas s'ha entrevistat aquest dilluns a Brussel·les amb l'eurocomissària d'Interior, la sueca Cecilia Malmström, i amb la d'Educació, Cultura i Multilingüisme, la xipriota Androulla Vassiliou. El President ha assegurat que li han preguntat "molt poc, pràcticament res" sobre el procés cap a l'Estat propi i que no han pogut "aprofundir-hi", tot i que el tema "sempre està present". "Jo no vull enganyar a ningú, aquest és un procés que va endavant i si se'm pregunta ho diré", que "el propòsit" és "que hi hagi una consulta i que la gent a Catalunya pugui decidir lliurement el futur del país", ha afirmat Mas, en una roda de premsa a la delegació del Govern davant la UE.
Mas no descarta que "per veure determinats líders europeus, en el futur també hagi de fer trobades discretes" com les que ha mantingut a Madrid amb Rajoy i Rubalcaba. "Sota la pressió dels focus aquest tipus de feina és molt difícil de fer, ens hi juguem molt i és molt delicat i complex", ha argumentat. Aquestes trobades "encara no s'han produït" i tampoc no hi ha "cap calendari concret", ha explicat Mas, que aquesta tarda es reunirà amb el comissari d'Energia, l'alemany Günther Oettinger.
La d'aquesta vigília de Sant Jordi és la sisena visita del president català a Brussel·les i en "aquests dos anys" de contactes amb les institucions comunitàries té la impressió "general" que "el procés pel dret a decidir es veu amb gran respecte" però que "la possible independència de Catalunya" genera una "certa preocupació". Mas atribueix aquestes reserves "de la UE i el món" a que "Catalunya tingui un Estat propi" a que "ells veuen que això pot ser un problema més que se'ls afegiria als problemes que ja tenen". En qualsevol cas, el president de la Generalitat celebra que "en comptes de tancar la porta, escolten", a "diferència" del govern espanyol.