Wert: "És fals que la LOMCE ataqui les llengües cooficials"
El ministre ha defensat avui la LOMCE davant el Senat i la premsa, dimecres ho farà davant la Comissió d'Educació del Congrés
La Generalitat veu la LOMCE com una estratègia per destruir la realitat catalana, avui José Ignacio Wert, s'ha presentat com una víctima. Per Wert, el fort rebuig que està recollint la seva reforma educativa a Catalunya, són només crítiques marginals. El ministre diu que aquest rebuig legitima encara més tot el que planteja el PP i ha acusat al govern d'Artur Mas de sobreactuar
Más información
Fins a set preguntes dels senadors ha hagut de respondre aquesta tarda el ministre José Ignacio Wert, totes crítiques amb la seva llei. El convergent Ramón Alturo l'ha acusat de voler fer "un cop d'estat a la immersió lingüística", al que Wert ha contestat qüestionant el rendiment global dels alumnes catalans. "No qüestiono que el sistema [d'immersió lingüística] hagi sigut inclusiu, eina d'integració social", ha dit Wert, al que afegia que "del que no poden estar orgullosos a Catalunya és del rendiment escolar". Segons el ministre, si els resultats educatius de Catalunya es posen en relació amb la renta per càpita i amb els demés factors socioeconòmics, "el rendiment del sistema educatiu català no és per estar-ne orgullós".
Wert ha afegit que a Catalunya hi ha 1.031 peticions d'escolarització en castellà no ateses, xifra que coincideix amb el que denuncia Convivència Civica Catalana i que s'allunya molt de les 17 que té comptabilitzades aquest curs la Generalitat.
Aquest matí el ministre participava en una conferència organitzada pel PP de Madrid, Wert, sense citar explícitament la Generalitat ha criticat els que, segons ell, "sobreactuen perquè no tenen arguments de pes per criticar la proposta de reforma educativa. "És fals de tota falsedat que la norma suposi un atac a cap llengua cooficial, ni una imposició autoritària del castellà".
Wert ha matisat que la idea que el govern espanyol avanci diners per escolaritzar en centres privats a les famílies que vulguin que els seus fills estudiïn en castellà, serà una mesura provisional fins que existeixi a Catalunya una xarxa estable d''escoles que ofereixin aquesta opció. Des de la conselleria expliquen que ara mateix a Catalunya un 13% dels centres ja fan servir el castellà com a vehicular en algunes assignatures per garantir que els alumnes facin un bon aprenentatge. I que hi ha un 35% de centres que utilitzen també com a vehicular altres llengües, com ara l'anglès, per exemple, en l'assignatura de ciències.
Aquest dimecres per la tarda, el ministre explicarà la LOMCE davant la Comissió d'Educació del Congrés
A l'espera de la cimera que s'ha de celebrar entre divendres i dimarts, el conseller de presidència, Francesc Homs, advertia aquest matí que "la LOMCE comportarà conseqüències en la relació entre els governs català i central". Homs ha recordat també que "el coneixement de castellà a Catalunya i segons dades del Ministeri està per sobre la mitjana espanyola".