Un ambigu informe d'Interior insinua que eliminarà les pilotes de goma
El document elaborat pel departament té 11 conclusions però en cap moment parla explícitament de bales de goma. L'únic que diu és que si s'elimina algun instrument "caldrà fer noves modificacions"
L'esperat informe que la Conselleria d'Interior va començar a redactar a finals de l'any passat, amb l'anterior titular, Felip Puig, i després de l'episodi d'Esther Quintana, no diu clarament si es continuaran fent servir o no pilotes de goma durant les actuacions de la Brigada Mòbil. Tampoc fa cap referència a aquest cas ni a cap altre, ni a les lesions que provoquen aquests projectils.
A les conclusions només s'apunta que "la totalitat dels instruments tenen un sentit en el seu conjunt, basat en un equilibri que comporta la seva aplicació progressiva i esglaonada" i afegeix de forma ambigua sense fer cap referència a les bales de goma que "l'eliminació d'algun d'aquests instruments altera aquesta progressió i aquest equilibri, que caldrà restablir mitjançant noves modificacions en aquest àmbit". Malgrat això, no diu tampoc quines solucions s'aporten. Aquesta conclusió coincideix amb les paraules del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que ja ha dit en més d'una ocasió que si s'eliminen les pilotes de goma es dotarà els mossos d'altres eines.
Más información
En el gruix de l'informe, Interior assegura que "de tots els mitjans dels que disposen les unitats d'ordre públic, l'escopeta policial és la que provoca el major grau d'intimidació. Aquest fet és clau, ja que la millor intervenció en ordre públic, és aquella que no cal fer. Si les persones alteradores de l'ordre davant de la visió de qualsevol mitjà desisteixen de la seva actitud i marxen del lloc, s'aconsegueix l'efecte dissuasiu".Però en aquest capítol no va més enllà.
El document, de 111 pàgines, fa una anàlisi dels models de gestió de l'ordre públic comparats a Espanya i a Europa. I en el cas de la legislació internacional n'extreuen la conclusió que "aquells països que han tingut antecedents històrics relacionats amb els desordres públics s'han dotat d'un marc jurídic més clarificador".
Les conclusions de l'informe del departament d'Interior també apunten que el marc legal a l'Estat "condiciona el model de gestió de l'ordre públic" perquè regula l'actuació de la policia "en el moment que ja s'ha consumat el desordre".
També destaquen que els agents que actuen al carrer en ordre públic "utilitzen procediments definits, tenen formació especialitzada i s'estructuren en unitats adequades al nivell de reposta requerit". A més, afegeixen que en els últims anys s'han adaptat als canvis socials amb més efectius i la creació d'unitats especialitzades com la unitat de mediació i la d'investigació en ordre públic, que es dedica a enregistrar els suposats vàndals per després detenir-los i portar-los davant del jutge.
El Conseller d'Interior, Ramon Espadaler compareix dimecres que ve a les 4 de la tarda a la Comissió que estudia la gestió de l'ordre públic. Els partits a l'oposició li havien demanat que abans de comparèixer entregués aquest informe que la conselleria havia d'haver entregat fa 5 mesos.