Milers de treballadors estan pendents d'una negociació per no perdre drets
A menys d'un mes de la data límit, patronals i sindicats no han arribat a cap acord per renovar els convenis de 8 sectors i 50 empreses grans a Catalunya
La reforma laboral recull que si els convenis caduquen sense que hi hagi un acord per renovar-los els treballadors queden vinculats al conveni sectorial o a l'estatut dels treballadors, amb condicions que sovint són pitjors per als assalariats. Tot i que la Generalitat assegura que això tampoc està tant clar i que el que és segur és que s'obre un període d'incertesa i conflictivitat.
Más información
A un mes de la data de caducitat, resten 8 convenis sectorials a Catalunya sense acord i una cinquantena de convenis d'empresa. La Generalitat destaca el cas de tres per la quantitat de treballadors que en depenen: el de transport per carretera, el de la construcció de Barcelona, i el de la xarxa d'hospitals concertats. El millor seria que s'arribés a un acord entre empresaris i treballadors perquè en cas contrari ens trobarem davant d'una situació previsiblement conflictiva i sobretot desconeguda. Ramon Bonastre és el secretari de relacions laborals del Govern:
És possible que un treballador tingui unes clàusules determinades al seu contracte que s'hagin d'interpretar perquè podria ser que, si el conveni perd vigència, mantingui els drets que li donaven aquestes clàusules sense que puguin ser modificades en el futur. La Generalitat creu que ni a les empreses ni als treballadors els interessa la conflictivitat que generaria arribar sense un acord el 8 de juliol.
La Generalitat ha fet 5 propostes als agents socials per pactar un protocol que eviti la desregulació però l'acord no ha estat possible. Queda un mes per evitar un nou focus de conflicte que pot tenir una repercussió molt important, entre d'altres, en el sector hospitalari concertat.