Només el 13% dels tràmits i sentències judicials a Catalunya són en català
El Departament de Justícia atribueix aquest baix ús del català, a la gran mobilitat del personal dels jutjats i l'elevat percentatge de funcionaris de fora de Catalunya
Per resoldre aquesta situació demana que el català sigui un requisit i no un mèrit en les oposicions
Segons dades del Departament de Justícia de 2012, només el 12,7% dels tràmits i sentències dels jutjats catalans són en català.
Segons el delegat de Justíciaa Lleida, Francesc Aran, l'ús del català als jutjats no acaba de pujar, malgrat els esforços del departament perquè jutges, fiscals, advocats i funcionaris l'utilitzin més. A més, diu "encara ens trobem, moltes vegades, que el ciutadà en català no rep resposta en català, sinó que la rep en castellà i, això, és el que ens preocupa".
Más información
Girona és la demarcació catalana on més s'utilitza el català als jutjats, ja que el 36% de les sentències són en aquest idioma. Li segueix Lleida amb un 31% i a més distància, les comarques de Barcelona amb un 13%. Tarragona se situa a la cua i no arriba ni als 2%.
El degà del Col·legi d'Advocats de Lleida, Simeó Miquel, assumeix part de la responsabilitat del baix ús del català als jutjats i assegura que "igual que parlem amb els nostres clients en català, hauríem de presentar les demandes en català"