Miércoles, 28 de Octubre de 2020

Otras localidades

Cases de pedra al jaciment neolític de la Draga?

Al jaciment neolític del Parc de la Draga de Banyoles, la troballa d'empedrats de travertí fa pensar als investigadors que els seus habitants, en un moment donat, van deixar de fer les cases sobre pilars de fusta per passar a fer-les de pedra.

Cases de pedra al jaciment neolític de la Draga?

El canvi podria estar motivat per un creixement del nivell de l'Estany. La campanya d'aquest any ha aportat "una petita sorpresa": les restes del que podria ser un taller per fer joïes.

Aquest any, s'ha seguit extraient pilars de roure que servien per aguantar les tradicionals cases d'aquest jaciment descobert a principis dels noranta i s'ha reobert un sector antic en el que els investigadors han trobat un empedrat de travertí que sepultava nombrosos d'aquests troncs i que també incorpora una gran quantitat d'animals, restes de fogars i fins i tot el que creuen que pot ser un petit taller de joïes.

El codirector de les excavacions, l'investigador del CSIC, Toni Palomo, diu que treballen amb la hipòtesi que, en una primera fase, les cases fossin com les que es recreen al jaciment -fetes de fusta i descansant sobre pilars de roure- però que, en una segona i a partir d'un creixement del nivell de l'estany, hi hagués "un canvi de model constructiu" amb una major importància de la pedra. De moment, és aviat per afirmar-ho amb rotunditat. Ho podran confirmar o descartar en pròximes campanyes.

La nova zona excavada es troba a molt poca profunditat fins al punt que Palomo pensa que abans de què l'espai s'ajardinés per fer el Parc de la Draga, els pagesos, quan llauraven els horts, tenien tot aquest material arqueològic a molt pocs centímetres.

Entre les joïes que s'han trobat hi ha anells, penjolls, braçalets i fins i tot treballs fets amb petxines.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?