Dubtes sobre el nou pla d'immersió en anglès
Experts i sindicats consideren que el nivell B2 que legalment capacita per fer classes en anglès a l'escola és insuficient per explicar bé una matèria i demanen a la conselleria que inverteixi en la formació del professorat abans de generalitzar la immersió en anglès a les escoles
Una immersió que segons la intenció de la Generalitat hauria de fer que d'aquí cinc cursos tots els alumnes catalans estudiïn una part del currículum en anglès -un 12 per cent a primària, un 15% a secundària i formació professional i fins a un 18% a batxillerat-
La conselleria creu que amb el 10 per cent de professors que hi ha ara al sistema amb un nivell B2 d'anglès n'hi ha prou per començar però la professora de filologia anglesa de la UAB, Eva Codó -que a més fa classe en el grau anglès de formació del professorat que ofereix l'autònoma-' considera que aquest nivell no capacita als mestres per portar en bones condicions una classe. "les competències lingüístiques i discursives que es necessiten per fer classes en anglès van més enllà d'aquest nivell general. Un mestre que fa història, ciències o plàstica en anglès ha de saber el vocabulari específic de la matèria però també ha de saber gestionar la classe en anglès, corregir les intervencions dels alumnes i interactuar amb ells".
Más información
Codó assegura que aquest grau de coneixença no s'adquireix amb un "seminari de 15 dies" i que els mestres en actiu haurien de fer un postgrau específic "tant a nivell pedagògic com lingüístic, com a mínim d'una any de durada".
Des del sindicat CCOO, Montse Roscreu que abans d'implementar un nou pla, caldria presentar i avaluar el resultats dels centres que ja fa temps que han posat en marxa programes d'immersió i que segons dades de la pròpia conselleria son 1247 sobre un total de 3626 centres educatius catalans. Ros recorda que les ràtios ideals recomanades a Europa per a l'aprenentatge d'idiomesno superen els 14 alumnes per aula i tem que sense una formació adequada del professorat, aquest pla de la conselleria esdevingui un nou factor de desigualtat. Desigualtat d'oportunitats per als professors, "que tindran més o menys oportunitats de treballar en funció de la formació que es puguin pagar" i desigualtat també al sistema "que alguns alumnes tinguin unes possibilitats, en funció del grau de formació dels professors que hi ha als seus centres, i altres no les tinguin". "I això no ho admetríem"- adverteix Ros.
Des de la federació de pares i mares de Catalunya diuen que sobre el paper la idea és bona però que cal garantir que els professors encarregats de dur-la a terme estiguin suficientment capacitats.
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...