Sociedad

Adéu al parquímetre

A partir de dilluns els usuaris de la zona blava i verda de Barcelona podran pagar l'estacionament a través del telèfon mòbil. El nou sistema conviurà amb les actuals màquines situades al carrer

(XAVIER SÁNCHEZ)

L'Ajuntament ha presentat aquest matí una nova aplicació gratuïta (ApparkB) que permet pagar l'aparcament a la zona blava i verda de la ciutat. El nou sistema és més còmode i més ràpid perquè permet al conductor fer el pagament sense haver d'anar a buscar físicament un tiquet a la màquina i tornar al cotxe per posar-lo en un lloc visible.

Más información

A més, aporta altres avantatges als ciutadans com per exemple, pagar exactament pels minuts que el vehicle ha estat estacionat. Segons ha explicat la segona tinent d'alcalde, Sònia Recasens, ara mateix el conductor fa un càlcul aproximat del temps que necessitarà tenir aparcat el cotxe i fa el pagament. Si desprès ha estat menys temps, són minuts pagats que no s'han aprofitat. Amb el sistema del telèfon mòbil, es cobra només el temps que el vehicle ha estat estacionat perquè és el conductor el que indica quan ha aparcat (start)i quan marxa (stop).

Els vigilants, introduïnt els número de matrícula a la seva PDA sabran si aquell vehicle està pagant o no.

Per als despistats, l'aplicació també pot indicar al ciutadà on ha deixat el cotxe i a més alerta a l'usuari 15 minuts abans de superar el límit màxim d'estacionament.

En funció de l'àrea, aquest límit màxim és d'una o dues hores, tal i com regula l'ordenança municipal. Teóricament, després d'aquest temps s'ha de moure el cotxe de lloc. Actualment molts usuaris el que fan és apropar-se al vehicle i posar un altre tiquet sense canviar de plaça d'aparcament. Una cosa similar permet fer també l'aplicació mòbil.

El nou sistema de pagament coexistirà amb els parquímetres actuals. I en tots dos casos es podran continuar fent les accions que es fan ara, com per exemple el pagament inmediat i amb un import reduït d'una multa per haver excedit el temps màxim d'estacionament.

L'aplicació està disponible per iOS i Android. I també aporta avantatges per a les empreses perquè permet consultar en tot moment els diners gastats en aparcament.

Usos futurs

El cost de la posada en marxa de l'aplicació ha estat de 115.000 euros i l'Ajuntament en pagarà 185.000 més en 5 anys per fer el manteniment i ampliar la utilització d'aquesta aplicació a altres serveis.

Per exemple, la segona tinent d'alcalde, Sònia Recasens, ha explicat que la voluntat és que servexi per regular la zona de càrrega i descàrrega, les places d'aparcaments exclusives per a veïns, els pàrquings subterranis o el bicing.

Aposta smartcity

Els responsables municipals han assegurat que a diferència d'altres ciutats que també tenen un sistema de pagament a a través del telèfon mòbil, l'aplicació de Barcelona és totalment gratuïta. La voluntat de l'Ajuntament és que aquesta aplicació sigui compatible amb altres ciutats i altres aplicacions de pagament que ja existeixen.

El Director General de Barcelona Serveis Municipals, Ignasi Armengol, ha explicat que Madrid implantarà també un sistema similar i que és desitjable que siguin compatibles de forma que un ciutadà de la capital espanyola pugués utilitzar l'aplicació de Madrid també aquí.

A Barcelona hi ha actualment 10.000 places de zona blava i 40.000 més de zona verda amb 3 mil parquìmetres.