Sábado, 25 de Junio de 2022

Otras localidades

El PSC va pagar a Método 3 la gravació al restaurant La Camarga

L'informe de la Policia Nacional al qual ha tingut accés la Cadena SER, conclou que el PSC va pagar 1.750 euros per l'enregistrament de la conversa entre Alícia Sánchez Camacho i Maria Victòria Álvarez

El PSC va pagar a Método 3 la gravació al restaurant La Camarga

CADENA SER

L'informe recull correus electrònics entre l'agència i membres del partit i un relació dels treballs que va fer Método 3 pel PSC, amb conceptes explícits sobre la gravació com: preparació del dispositiu i col.locació en el lloc de trobada, enregistrament i retirada del dispositiu o escolta i resum del que s'hagi parlat durant el dinar.

L'informe de la Policia Nacional, de 45 pàgines, conclou que el PSC va pagar 1.750 euros per l'enregistrament de la conversa entre Alícia Sánchez Camacho i Maria Victòria Álvarez. Segons la policia nacional, la detectiu de Método 3, Elisenda Villena es va reunir presumptament amb José Zaragoza i la gerent del partit, Lluïsa Bruguer per acordar la facturació d'aquesta quantitat. La policía dedueix que la trobada s'hauria fet el dia 15 de juliol del 2010 a les 17:30 a la seu del PSC segons consta a l'agenda del correu electrònic de la detectiu i en un correu que ella mateixa envia a una tal "Jenny".

Amb tot, la policía nacional diu també en el mateix informe, al qual ha tingut accés la Cadena SER, que fins ara no s'ha pogut determinar si Método 3 va fer l'enregistrament del dinar per iniciativa pròpia, i el va vendre al PSC, o si va ser un encàrrec directe d'algú del partit o d'una altra persona. La policía nacional creu que existeixen indicis que fan pensar que el PSC, si no va encarregar la gravació, tenia coneixement que l'agència de detectius posaria una gravadora al dinar. El principal indici, segons els agents de la Brigada d'Investigacions Tecnològiques, és que haurien acordat el pagament per què es fes l'espionatge.

Dues "cosillas"

I així queda recollit en un document de word que la detectiu Elisenda Villena va enviar per correu electrònic el 9 de juliol, 2 dies després del dinar, a José Luis Marco Llavina, director financer de l'agència de detectius. El contingut del correu diu: "Quedó contento del servicio y agradecido. Me dirá si hacemos algo más pero como las cosas de palacio van despacio, quedamos que facturamos esas dos cosillas", sense dir a qui es refereix.

Aquestes dues "cosillas" es recullen en un document word adjunt dels conceptes a facturar que es titula: "resum de treballs". En primer terme apareixen treballs que l'agència va fer els dies 25 i 26 de maig per investigar GPO Ingeniería amb un import de 1.480 euros. I l'altre treball es titula 9 de juliol i hi apareixen els següents conceptes: "preparació del dispositiu i col.locació en el lloc de trobada, gravació i retirada del dispositiu, identificació posterior de la dona, escolta i resum del que s'ha parlat en el dinar (4 hores de gravació), pagament del dinar. Per aquests conceptes: 1.750 euros".

El fet que es detallin tant els conceptes a facturar porta als investigadors "a pensar que l'empresa de detectius està cobrant al PSC la realització d'una investigació, i no senzillament la venda d'una informació".

Segons la policía, aquests conceptes "permeten deduir que la investigació titulada 9 de juliol es tracta del dispositiu que va fer Método 3 el 7 de juliol de 2010 per la gravació de la conversa entre Alícia Sánchez Camacho i Maria Victoria Álvarez Martin" i que "identificació posterior de la dona" explica per què a la carpeta amb les sigles "PSC" s'hi troba "una fitxa de la DGT amb data de consulta 8 de juliol amb les dades de la motocicleta de Maria Victoria Álvarez".

Relació de correus fluïda

Tot i que la policia no en fa referència a les conclusions del seu informe, el document sí que recull una relació de correus electrònics que es van enviar la detectiu Elisenda Villena, germana de la que va ser assessora jurídica del PSC,Anna Villena, amb l'ex secretari d'organització del partit i actualment diputat al Congrés, José Zaragoza i amb la gerent, Lluïsa Bruguer. En un dels correus enviat el 13 de juliol del 2010, 6 dies després del dinar a La Camarga, Villena parla amb Bruguer i entre comentaris personals li diu: "Tinc una factura per donar-te, imagino que el jefe t'haurà informat, i la pregunta és com vols que ho fem?". La policia creu que "és possible que la factura a la qual es fa menció sigui precisament la de l'expedient 20718", que corresponena la gravació i als treballs d'espionatge a GPO Ingeniería. L'informe policial també ressalta que aquesta factura va ser pagada suposadament pel PSC tal i com reflecteix el registre de facturació de Método 3, al qual ha tingut accés la SER i on queda escrit que van pagar 3.230 euros tenint en compte que no van sumar un 18% d'IVA als 3.811,40 euros que haurien costat els dos treballs.

Un expedient amb sorpreses

La relació comercial entre Método 3 i el PSC s'evidencia a través de l'expedient 20.718. És el número que inicialment va posar l'agència de detectiusa unencàrrec que José Zaragoza va fer-los per l'elaboració d'un informe sobre l'empresa GPO Ingeniería.

Aquest expedient, amb el mateix número, es va vincular posteriorment a la gravació de la conversa entre Alícia Sánchez Camacho i Maria Victòria Álvarez a La Camarga. Dins de la carpeta amb el mateix número d'expedient hi ha aparegut entre altres documents rellevants; una identificació de la placa de matrícula de la moto de l'ex xicota de Jordi Pujol Ferrusola, un dia després del dinar.També hihaun correu electrònic amb una enumeració de les investigacions fetes per Método 3 en el mes de juliol del 2010."Método 3 denomina a l'expedient 20718com a"20718 PSC-Camacho". La policia diu que aquest títolrelaciona "de manera inequívoca aquest partit amb la gravació de la conversa al restaurant La Camarga". També hi ha un resum del contingut de la gravació.

El paper de Marco

La policia nacional conclou que almenys 5 treballadors de Método 3 tenien coneixement de la gravació de la conversa: Elisenda Villena, Eva Gómez, José Luis Marco Llavina, Alejandro Borreguero i Julián Peribañez, a més d'un usuari de correu electrònic "audiovisual@metodo3.es", que encara no ha estat identificat. Segons els agents, el màxim responsable de l'agència sabia que existia la investigació sobre "GPO Ingeniería" perquè Villena l'informava sobre el seu estat. Però diuen que "no han trobat fins al moment arxius que evidenciin que coneixia la gravació de la conversa. Amb tot, el fet que Eva Gómez, la seva secretària i persona de confiança, ho sabés, fa pensar que va haver de ser informat en algun moment".

La policia també desvetlla en el seu informe que Villena va ser acomiadada el 14 de setembre del 2012 de l'agència però el 17 de desembre algú va accedir als seus arxius de l'ordinador que contenien el resum de la conversa. A més, en el disc dur d'un dels treballadors de Método 3 que no s'ha pogut identificar s'ha trobat un arxiu d'àudio de la gravació de la conversa amb l'últim accés datat el 7 de febrer del 2013, poc abans que l'espionatge sortís a la llum pública. Tenint en compte que Método 3 va cessar l'activitat el 6 de febrer d'aquest any i per tant ja no hi havia treballadors a les oficines, els agents creuen que l'única persona que podria haver accedit a l'arxiu és el màxim responsable de l'empresa, Francisco Marco o algú autoritzat per ell.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?