Sábado, 21 de Mayo de 2022

Otras localidades

OPINIÓ

Res tornarà a ser igual

Centenars de milers de persones han tornat a sortir al carrer a Catalunya per dir-li al món que la reclamació dels ciutadans de la Diada de l'any passat no va ser un soufflé, com molts van voler interpretar llavors

Res tornarà a ser igual

XAVIER SÁNCHEZ

Durant els últims 365 dies, el món polític, el català i l'espanyol , no ha gestionat prou el que va succeir als carrers de Barcelona l'any passat . Des de la Moncloa el Partit Popular ha menyspreat el moviment social que reclamava canvi de condicions en la relació entre Espanya i Catalunya. El Govern de la Generalitat va voler liderar el moviment, va convocar eleccions per capitalitzar i Convergència i Unió va sortir molt tocat. I la desafecció, ja construïda llavors, ha crescut sense que ningú hagi fet res per evitar-ho.

L'Observatori de la Cadena Ser és rotund: majoria per la independència i aclaparadora majoria a favor d'un referèndum. El ministre Gallardón ha dit, aquest dimecres, que la Constitució va ser aprovada a Catalunya amb un percentatge superior al de la resta d'Espanya i aquí pot ser que estigui un dels grans errors de la interpretació del gabinet de Rajoy. Els ciutadans de Catalunya menors de 53 anys -els que no van poder votar en 1978 - són ja la majoria i s'han desprès d'alguns dels complexes d'anteriors generacions . Sembla que ja no serveixen solucions que fa tan sols uns mesos eren vàlides: avui els catalans prefereixen la independència a una millora del finançament autonòmic , no els espanta l'amenaça de quedar fora de la Unió Europea i acudirien a votar majoritàriament tot i que el referèndum no fos constitucional .

La nova societat catalana ha convertit la Via catalana per la independència, la cadena humana, en un èxit extraordinari. Aquesta societat ha dit que vol més, que aspira a noves solucions per a uns nous temps i ja estem en el compte enrere per a la Diada de 2014, data simbòlica que l'independentisme ha pres com a límit per a la celebració del referèndum .

Dues últimes dades de l'enquesta: els catalans creuen que el govern de Rajoy i la dreta espanyola són els principals responsables de l'empitjorament en la relació entre Catalunya i Espanya i Convergència i Unió es desploma en la intenció de vots en el cas que avui hi hagués eleccions. PP i CiU, els dos actors principals que han de moure fitxa a partir de demà, són dues forces polítiques afeblides. Avia'm què fan en aquest segon acte. Ells i la resta d'actors polítics , als que la ciutadania avui a tornat a superar. No ho tenen gens fàcil. I creix la sensació que res tornarà a ser igual.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?