Sociedad | Actualidad

Inici de curs: més alumnes i menys professors

1.300.000 alumnes tornen avui a unes aules més massificades i menys dotades de personal i recursos que abans que esclatés la crisi. Només en els últims tres anys, 90.000 alumnes s'han incorporat a un sistema que ha perdut 3000 professors

El curs escolar arrenca avui per a 1.300.000 alumnes catalans(SERGI CABALLERO)

L'opció del governper quadrar aquestcercle impossible de menysdocents atenent més alumnes ha estat eliminar la sisena hora que igualava l'horari de la pública amb la concertada, incrementar les hores lectives del professorat i el nombre d'alumnes per aula, congelar la construcció de nous centres i deixar pràcticament a zero moltes altres partides com les despeses de manteniment dels centres, la formació del professorat o les ajudes a les AMPES.

El president de la Federació de pares i mares, Alex Castillo creu que el govern ha de prendre partit i prioritzar d'altre manera els seus recursos. "L'Administració s'ha d'adonar -diu Castillo- que aquesta situació no l'ha creat només la crisi. Ells també han estat amb la seva política actors de primera línia d'aquesta situació. I la primera demanda que faríem és que s'han d'eliminar ja d'una vegada els concerts a les escoles elitistes i traslladar aquests recursos a les escoles amb més necessitats"

Más información

Pares, sindicats i experts coincideixen que la crisi a mes, està dinamitantl'ampli consens amb què es va aprovar lallei d'educació de Catalunya contra la que els sindicats estan disposats ara a fer insubmissió. La secretariad'educació de CCOO adverteix a la consellera Rigau que no s'enganyi per la relativa calma amb què comença avui el curs perquè "es trobarà amb mobilitzacions relacionades amb la reforma de la llei espanyola d'educació (LOMCE) i també amb una preparació de la insubmissió a la LOMCE i a parts molt importants de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) que estan escrites en el mateix sentit" que la nova llei que impulsa el PP al congrés.

El sindicat UGT denuncia que els aspectes més positius que recollia la norma catalana, com ara l'equiparació progressiva de la xarxa pública i la concertada "no s'estan aplicant". El sindicat USTEC denuncia que sota el paraigua de la LEC s'estan regulant canvis que modifiquen el model d'escola cap a un sistema "mercantilitzat i poc democràtic"

La crisi i la manera com el govern l'està gestionant a l'escola només ha tingut, diu la comunitat educativa, dos efectes positius: més alumnes ala post obligatòria, perquè ara el mercat laboral és menys atractiu pels joves sense estudis i més implicació de les famílies en el dia a dia dels centres."Mai per les famílies i en l'ideari dels governs s'havia parlat tant d'educació, per això tenim l'oportunitat, malgrat la davallada de recursos aconseguir moure alguns compromisos que abans no havíem aconseguit" diu el president de la Fundació Bofill. Ismael Palacín també que hem d'aprofitar que "ja que tenim la desgràcia de no tenir feina i un mercat de treball que no ens roba estudiants" hem de "lluitar perquè els infants i els joves estiguin el major temps possible estudiant i formant-se".

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00