Últimas noticias Hemeroteca

Martes, 28 de Enero de 2020

Otras localidades

Fins a sis anys d'espera per tramitar la nacionalitat

La saturació dels registres civils a Catalunya ha arribat fins a tal punt que els estrangers que volen tramitar la nacionalitat per residència han d'esperar fins a 6 anys per començar els tràmits. Les associacions de jutges denuncien que el Ministeri de Justícia no posa els recursos suficients per acabar amb aquesta situació i asseguren que s'està lesionant el dret d'aquestes persones a accedir a la justícia en un temps raonable

Per poder demanar la nacionalitat els estrangers han de comptar amb 10 anys de residència a Espanya - 5 en el cas dels refugiats i 2 pels llatinoamericans. És a partir d'aquí que poden començar a tramitar els papers. El problema és que els registres civils han quedat desbordats des de fa anys amb les peticions.

Tal i com explica el Julio Alfonso, de República Dominicana, "m'han donat hora a l'Hospitalet de Llobregat pel 2018. Fa molts anys que estic aquí, i ara he d'esperar tot aquest temps només per començar els tràmits. És molt temps perdut".

La pitjor dada la trobem a Santa Coloma de Gramenet, que dóna hora pel juliol de 2019, i el que és pitjor és que si en aquest interval de temps la persona canvia de domicili i d'empadronament, hauria de canviar de registre civil i perdre aquesta cita.

Joaquim Bosch, portaveu de Jutges per la Democràcia, considera que aquesta situació és inacceptable. "S'està lesionant un dret d'aquestes persones com és el d'accedir en un temps raonable a la justicia i a la tutela que s'ha de concedir des de l'administració", i fa una crítica directa cap al Ministeri de Justícia, aseguran que "si no s'aporten instruments adequats i ajustats a les necessitats del servei públic será difícil que aquest problema se solucioni".

Advocats i jutges consideren injust que el temps d'espera variï d'una manera substancial als diferents registres civils, i critiquen també que funcionen de manera diferent: a alguns es dóna cita prèvia mentre que a d'altres s'ha d'acudir per començar els papers. Considerent que el funcionament hauria de ser el mateix a tots els registres catalans.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?