Sociedad

L'Ajuntament de Barcelona recorrerà a la via penal per recuperar el llegat Muñoz Ramonet

El primer inventari fet per l'Ajuntament al Palauet que l'empresari va llegar fa 22 anys a la ciutat confirma que durant tot aquest temps les 4 filles de Muñoz Ramonet han tret de la finca bona part de la col.lecció d'obres d'art del seu pare. Falten almenys 4 Goyas i un Greco

Quadres apilats a terra al palauet Muñoz RamonetSOLEDAD DOMÍNGUEZ

Dos dels quals estaven fins fa poc sota custodia judicial tot i que a casa d'una de les filles de Muñoz Ramonet, que ha incomplert el termini que va determinar el jutge per entregar aquestes dues obres a la ciutat de Barcelona. L'ajuntament ja ha advertir la fiscalia d'aquest incompliment i està preparant una demanda penal per aconseguir que es restitueixin tots els bens que hi havia a la casa.

Només en pintures i escultures hi havia prop d'un miler d'obres a les que caldria sumar tot el mobiliari de la casa, vaixelles, coberteries i una extensa col.lecció de miniatures. Una taxació feta l'any 87 per un reconegut crític va valorar en 10 milions d'euros el valor de només una vintena de les obres que l'empresari tenia a la seva col.lecció. Quan Muñoz Ramonet va morir l'any 91 les seves 4 filles van iniciar els tràmits per repartir el seu llegat obviant el testament que atorgava a l'Ajuntament de Barcelona el palauet i tot el seu contingut. El consistori va trigar 4 anys a tenir constància d'aquest llegat. Llavors va començar una batalla judicial que s'ha resolt formalment a favor de l'ajuntament de Barcelona.

El panorama que s'han trobat els experts que han fet el primer recompte de bens és molt poc alentidor. Hi ha mobles i llenços estripats o afectats per la humitat, desenes de quadres apilats al terra i marques evidents a les parets d'obres que han desaparegut de la casa. La mansió continua tal i com la van deixar les filles de l'empresari. En algunes habitacions han deixat electrodomèstics com ara televisions o un vídeo VHS amb una còpia de la pel.lícula El Preu del Poder, protagonitzada per Al Pacino. En d'altres, s'ho han emportat tot, estripant fins i tot el cablejat elèctric de les parets.

L'ajuntament ha fet una primera intervenció d'urgència al jardí de la casa que s'obrirà al públic tan bon punt es pugui garantir la seguretat de tots els bens que hi ha a l'edifici i es facin les obres necessàries per facilitar l'accés de persones amb mobilitat reduïda.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00